Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© fergregory dreamstime.com Teknik | 15 december 2017

USA planerar för nästa bemannade rymdfärd till månen

Christer Fuglesang tycker att Sverige borde hänga på USA för den kommande månfärden som amerikanska presidenten Trump planerar för.
Senast människan landade på månen var för 45 år sedan, något som Donald Trump vill ändra på. Han har gett NASA i uppgift att planera för nästa bemannade månfärd och Sveriges egna astronaut Christer Fuglesang vill att Sverige ska hänga på planerna.

– Det kan inspirera till nya innovationer som kan ge stora effekter. Om vi vill är det bara att hänga på, säger han till SVT Vetenskap.

En anledning som gör Christer Fuglesang entusiastisk är att det är ett tillfälle för människan att lära sig mer om hur vi fungerar i rymden under en längre tid, och på så sätt förbereda sig för längre rymdresor.

– Framför allt kan vi lära oss hur människor ska hantera livet på en främmande himlakropp, hur vi ska bo och hur vi kan utnyttja de resurser som redan finns. Det är stora utmaningar som vi måste lösa om vi ska kunna åka vidare till Mars i framtiden, säger han.

– Vi vet ingenting om hur det är att göra saker och leva under sådana förhållanden i dag.

I rymdfarkosten Orion, som är tänkt att skickas på en obemannad resa runt månen i 25 dagar 2019, finns redan flera delar som är byggda av svenska företag. Hur mycket Sverige ska vara delaktiga i den planerade, bemannade rymdfärden är dock inte säkert ännu. Rymdstyrelsen ska ge sitt svar till European Space Agency i slutet av 2019.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1