Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Cyberdyne Elektronikproduktion | 20 december 2017

Robotdräkten HAL stödjer strokedrabbade i rehabilitering

Det japanska företaget Cyberdyne Inc har skapat robotdräkten HAL som är ett exoskelett. HAL förstärker kroppens egna rörelser och underlättar rehabilitering efter stroke.

För att aktivera muskler skickas EMG-signaler från hjärnan men vid till exempel en stroke eller en ryggmärgsskada försämras kommunikationen mellan hjärnan och musklerna. Med hjälp av sensorer som placeras på huden, fångas dessa signaler upp och förstärks av robotdräkten, och personen som bär HAL (Hybrid Assistive Limb) kan därmed få stöd i sina rörelser och till exempel klara av att gå själv. – Resultaten visar att en patient får lika bra träning och effekter genom träning med HAL, som den mest effektiva traditionella strokerehabilitering vi har i dag, fast med mindre personal. Vid strokerehabilitering är det inte ovanligt att det krävs tre fysioterapeuter på plats samtidigt, men med hjälp av HAL kan en terapeut i vissa fall hantera flera patienter på samma gång, säger Adam Hagman, affärsutvecklare inom hälsorobotik hos Robotdalen, i ett pressmeddelande. Det svenska företaget Cyberdyne Sweden AB bildades 2012 efter att Robotdalen initierat kliniska tester av HAL tillsammans med Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus. I Tyskland har robotdräkten används vid ryggmärgsskador och fått goda resultat och i USA har Cyberdyne Inc nyligen tecknat ett samarbetsavtal med en av de största sjukhusgrupperna inom rehabilitering i USA, Brooks Rehabilitation. Nu vill Robotdalen att rehabiliteringsmetoderna ska implementeras i Norden. – Robotdalen verkar för att implementera nya tekniska lösningar i den svenska vården och vi är naturligtvis nöjda att det japanska bolaget överväger Sverige som marknad trots sin ringa storlek, säger Adam Hagman.
Tycker du att det Adam Hagman arbetar med är intressant? Under TEC Göteborg i januari kommer han att prata mer om robotar inom hälsa- och sjukvården. Vill du läsa mer, klicka här.
Annons
Annons
2021-09-20 15:21 V18.22.20-1