Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Epishine Elektronikproduktion | 09 januari 2018

Svenska Epishine tillverkar metallfria organiska solceller

Linköpingsbaserade startup-företaget Epishine har utvecklat en tryckteknik för att ta fram vÀrldens första metallfria, organiska solceller
– Vi har utvecklat en helt fascinerande teknik som gör nĂ„got meningsfullt för planeten och mĂ€nniskan, sĂ€ger Mattias Josephson, vd för Epishine, i en intervju med Teknikföretagen.

Epishine, ett företag startat av forskare frÄn Linköpings Universitet och entreprenörer, tillverkar metallfria, organiska solceller. Vid framstÀllning trycks de organiska solcellerna, som Àr nÄgra tusendelar tunnare Àn ett hÄrstrÄ, pÄ Ätervinningsbar PET-plast. Företagets plan Àr att solcellerna ska finnas tillgÀngliga pÄ marknaden under 2019 och att de dÄ frÀmst ska ersÀtta batterier till mindre hushÄllsprodukter.

– Vi jobbar med vĂ€rldens mest resurseffektivaste solcell. Vi behövs, tillsammans med ytterligare ett antal alternativ, för att hantera det vĂ€xande energibehovet i vĂ€rlden, sĂ€ger Mattias Josephson till Teknikföretagen.

– Grundfilosofin Ă€r att viv ill jobba med forskningsresultat som gör nytta. Förutom klimat- och miljönyttan Ă€r vĂ„r teknik vĂ€lstĂ„ndsskapande och kan göra skillnad bĂ„de ur ett fattigdoms- och jĂ€mlikhetsperspektiv.

MĂ„let med Epishine Ă€r att kunna erbjuda vĂ€rldens mest resurseffektiva och prisvĂ€rda solcell. Företaget tillverkar solcellerna vid en tryckerianlĂ€ggning i Norrköping med kapacitet pĂ„ cirka 20’000 kvadratmeter solceller per Ă„r. LĂ€ngre fram vill företaget ha en produktionsanlĂ€ggning pĂ„ 500 megawatt per mĂ„nad.

Epishine finansieras bland annat genom Energimyndigheten.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2