Annons
Annons
Annons
Annons
© evertiq Teknik | 10 januari 2018

För att överleva bör man överväga Lean

Elektronikindustrin är i ständig förändring och spelreglerna ändras med varje tärningslag, och för att hänga med i spelet gäller det att hela tiden jobba för förbättring; utifrån ens egna utmaningar och behov.

Lean är ett koncept för just detta – och de flesta har säkerligen hört det kastas runt i olika sammanhang, några har nog även bekantat sig närmare i ämnet. Kort så är Lean en modell för förbättring. Lite mer komplext så är Lean en ständig och långsiktig förbättringsprocess. Och då landskapet, konkurrensförutsättningarna och processer inom industrin är i ständig rörelse finns det sällan ett slut på processen. Det handlar om att i sin verksamhet maximera kundnyttan och samtidigt minimera resursslöseriet, vilket på många vis ska anses vara en självklarhet. Samtidigt är det många gånger svårt att se skogen för alla träden. Hans Reich, Lean-expert på Chalmers Professional Education, menar att man som företag bör överväga Lean för att överleva i den globala konkurrensen. Syftet med Lean är som sagt att identifiera och eliminera slöseri, om det så handlar om tid eller energi eller vad det nu må vara. Och utifrån Hans Reichs egna erfarenhet slösar svenska bolag bland annat på människors kompetens, material, tid och energi. Som förbättringsprocess, hur lång tid tar omställningen mot Lean, blir man någonsin klar med detta? – Det är en paradox. Ju mer man kan om Lean ju mer inser man hur mycket det finns kvar, säger Hans Reich till Evertiq. Det finns ju även en del kritik som säger att Lean inte ser till individen utan bara kollektivet och så kan skapa onödig stress för medarbetare. Hur undviker man att lägga för stor press på produktionspersonalen med Lean som metod? – Lean är inte en metod. Sjuka och stressade människor gör fel vilket är slöseri. Lean är Toyotas ledarskapsmodell som utgår från den enskilda människan. Coachande ledarskapet är fundamentalt. Det handlar om motivation och att få företagets och den enskildes mål överens.
För den som är intresserad av att lära sig mer om Lean så kommer Hans Reich att förklara varför Lean och Digitalisering är en mycket kraftfull kombination som är helt nödvändig om Sverige ska klara framtidens utmaningar under TEC Göteborg Den 25 januari 2018. För information och anmälan klicka här.
Visa fler nyheter
2020-06-09 11:27 V18.6.11-1