Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Cleanenergy Elektronikproduktion | 10 januari 2018

Svenska Cleanergy i samarbete för termisk energilagring

Morrocan Agency for Sustainable Energy (Masen) och Cleanergy arbetar tillsammans med ett Stirling CSP-system för termisk energilagring.
Förnyelsebara energilösningar som kan leverera el pÄ begÀran och lagra energi nÀr förnyelsebara resurser finns tillgÀngliga Àr en viktig del till övergÄngen till en fossilfri kraftproduktion, menar Masen och Cleanergy och dÀrför slagit sina huvuden samman. De tvÄ parterna har skrivit ett ramavtal om ett samarbete för att utveckla ett system för termisk energilagring (TES) med hjÀlp av Cleanergys Stirling CSP-baserade solenergiteknik.

– Genom att kombinera Cleanergys expertgrupp med teamet frĂ„n Masen kommer tiden för att marknadsföra Cleanergy TES-lösningen att kortas. Marocko utgör en mycket viktig marknadsmöjlighet för vĂ„r teknik. Under 2018 kommer vi att visa att vi har kommit en lĂ„ng vĂ€g mot att producera distribuerad on demand-el billigare Ă€n fossilgenererad, sĂ€ger Jonas Eklind, vd för Cleanergy, i ett pressmeddelande.

Masen och Cleanergy har sedan tidigare ett samarbete men enligt ramavtalet ska de tvÄ parterna nu intensifiera det kring utveckling och industrialisering av ett energilagringssystem för avsÀndbar solenergi. De tror att lagringslösningen i kombination med Cleanergys Stirling-motorer kommer att producera skalbar, avsÀndbar och förnyelsebar el till konkurrenskraftiga priser.

– Marocko har ett ambitiöst mĂ„l pĂ„ 52 procent förnyelsebara energikĂ€llor inom sin energiblandning före 2030. Att aktivt utvĂ€rdera och frĂ€mja nya störande teknologier sĂ„som Cleanergys Ă€r en del av Masens strategi för att nĂ„ detta mĂ„l. Samarbetet med Cleanergy exemplifierar vĂ„ra anstrĂ€ngningar att utveckla ett öppet innovationsekosystem samt en konkurrenskraftig solindustri som utvecklar den förnyelsebara energins konkurrenskraft och pĂ„skyndar dess tid till marknaden, sĂ€ger Mr Bakkoury, ordförande för Masen, i ett pressmeddelande.

© Cleanergy
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2