Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Linkopings universitet Elektronikproduktion | 12 januari 2018

Forskare slår igenom stort inom organisk elektronik

Vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings Universitet har forskare tagit fram vÀrldens första elektrokemiska logiska krets som Àr komplementÀr och som fungerar stabilt i vatten under lÄng tid, det framkommer av ett pressmeddelande.
Det material som forskare har anvÀnt sig av i störst utstrÀckning inom organisk elektronik Àr PEDOT:PSS, ett material som transporterar positivt laddade hÄl. För att kunna bygga effektiva elektroniska komponenter behövs ocksÄ ett till material, ett material som transporterar elektroner. Att hitta ett material som Àr tillrÀckligt stabilt, som fungerar i vatten och som behÄller sin höga ledningsförmÄga nÀr det dopas har dock varit svÄrt.

Simone Fablano, forskningsledare inom Organisk nanoelektronik vid Laboratoriet för organisk elektronik, och hans kollegor har hittat ett sÄdant material; ett stabilt material som Àr uppbyggt som en molekylÀr stege. Hengda Sun, postdoktor vid LIU, har hittat ett sÀtt att skapa tjocka filmer av materialet med högre ledningsförmÄga.

– Med hjĂ€lp av vĂ„r metod, spray-coating, har vi fĂ„tt fram filmer som Ă€r upp till 200 nanomillimeter tjocka och som kan nĂ„ en extremt hög ledningsförmĂ„ga, sĂ€ger Simone Fabiano i ett pressmeddelande frĂ„n Linköpings Universitet.

Metoden fungerar bra tillsammans med tryckt elektronik över stora ytor och Hengda Sun har visat att kretsarna fungerar under lÄng tid, bÄde i syrerik miljö och i vatten.

– Detta kan verka som ett litet framsteg inom ett smalt omrĂ„de, men det vackra i detta Ă€r att det har stora konsekvenser för en mĂ€ngd tillĂ€mpningar. Vi kan nu ta fram komplementĂ€ra logiska kretsar, inverterare, sensorer och andra komponenter, som fungerar i fuktiga omgivningar eller i vatten, sĂ€ger Simone Fabiano i pressmeddelandet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1