Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© GKN Elektronikproduktion | 30 januari 2018

GKN Aerospace vill testa ny rekryteringsform

IF Metallklubben pÄ GKN Aerospace i TrollhÀttan vill fÄ fart pÄ rekryteringen och har intresserat sig för yrkesintroduktionsanstÀllningar.
YrkesintroduktionsanstÀllning Àr en sorts anstÀllning dÀr en person fÄr lÀra sig ett yrke och fÄr hjÀlp av en handledare, samtidigt som personen fÄr betalt. Enligt arbetsförmedlingen riktar sig anstÀllningsformen till personer som kan behöva en fot in pÄ arbetsmarknaden, sÄsom unga, nyanlÀnda och lÄngtidsarbetslösa

IF Metallklubben hos GKN Aerospace har fÄtt upp ögonen för anstÀllningsformen och hoppas att den kan fÄ fart pÄ deras egna rekrytering.

– YrkesintroduktionsanstĂ€llningar gör det möjligt för företag och nyanstĂ€llda att testa om de passar ihop under minst sex mĂ„nader och högst ett Ă„r. AnstĂ€llningen bygger pĂ„ att en del av tiden anvĂ€nds till individuellt anpassad utbildning för jobbet. Resten av tiden Ă€r arbete. Lönen ska vara minst 75 procent av lĂ€gstalönen, sĂ€ger Andreas ParkĂ„s, medlem i IF Metallklubbens styrelse hos GKN Aerospace, till IF Metall.

– Vi tror starkt pĂ„ att yrkesintroduktion kan vara en effektiv vĂ€g för GKN att lyckas bĂ€ttre med rekrytering av ny personal, sĂ€ger han.

Han menar att personer som har en teknisk utbildning men som saknar den yrkeserfarenhet som krÀvs för att kunna fÄ en anstÀllning skulle fÄ nytta av yrkesintroduktion.

– För GKN kan det bli en lĂ„ngsiktigt bra lösning. Företaget fĂ„r möjligheter att förĂ€dla varje nyanstĂ€llds kompetens sĂ„ att den passar för specifika uppgifter. Dessutom kan de fĂ„ ekonomiskt stöd frĂ„n staten, sĂ€ger Andreas ParkĂ„s till IF Metall.

GKN Aerospace har haft en YA-delegation pÄ besök och Andreas ParkÄs menar att kÀnslan efter besöket har varit att det finns möjligheter för GKN att gÄ vidare med idén. NÀsta steg blir att besöka ett företag som har implementerat anstÀllningsformen, och efter det kan det gÄ snabbt.

– Jag kan tĂ€nka mig att vi eventuellt kan inleda förhandlingar med företaget under nĂ€sta mĂ„nad. Om allt gĂ„r i lĂ„s kan det bli möjligt att göra de första anstĂ€llningarna redan under vĂ„ren, sĂ€ger Andreas ParkĂ„s.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2