Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Linkopings Universitet Elektronikproduktion | 06 februari 2018

Ny metod för tillverkning av organiska solceller

Tryckta organiska solceller bestÄr av billiga material och Àr enkla att producera. En forskargrupp vid Linköpings universitet har nu tagit fram en metod som gör solcellerna Ànnu enklare att tillverka.
– De organiska solcellerna Ă€r anvĂ€ndbara i mĂ„nga olika sammanhang, inte minst dĂ€r man har nytta av att de Ă€r transparenta, mjuka, böjliga, i olika fĂ€rger och att de Ă€r billiga att tillverka, sĂ€ger Olle InganĂ€s, professor i biomolekylĂ€r och organisk elektronik vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Olle InganÀs leder den forskargrupp som har tagit fram en förfinad metod för att tillverka solcellerna. Elektroder med tvÄ varianter av polymeren PEDOT;PSS anvÀnds i tillverkningen, dÀr den ena fungerar som anod och den andra modifieras till katod. Det aktiva skiktet som absorberar ljus och ger elektroner ligger mellan elektroderna och i solcellsmodulen seriekopplas sedan de individuella solcellerna.

NÀr elektroder och aktivt lager trycks som tunna filmer ovanpÄ varandra kommer defekter i ett skikt att utgöra attackpunkt för nÀsta lager som ska tryckas.Defekterna förstÀrker varandra och leder till kortslutning mellan topp och bottenelektroderna. Hittills har man löst detta problem genom att skicka en ström genom cellen.

– Man mĂ„ste brĂ€nna bort defekterna i varje enskild cell. Dels Ă€r det tidsödande och dels kommer man inte lĂ€tt Ă„t alla celler och dĂ€rför blir kassationen ganska hög, sĂ€ger Olle InganĂ€s i ett pressmeddelande.

Forskarna har nu framgÄngsrikt testat en metod dÀr de istÀllet anvÀnder det aktiva polymermaterialet som lim. TvÄ plastfilmer med anod respektive katod tÀcks med det aktiva materialet innan det hela lamineras samman. Att det bara Àr tvÄ skikt som ska tryckas minskar antalet defekter och sannolikheten att tvÄ defekter ska hamna precis mitt emot varandra vid lamineringen Àr försumbar.

– Det hĂ€nder helt enkelt inte. Men vi upptĂ€ckte att nĂ€r vi laminerar ihop de bĂ„da skikten till en flexibel och hĂ„llbar modul sĂ„ ger solcellerna mera ström nĂ€r ljuset kommer frĂ„n det ena hĂ„llet Ă€n frĂ„n det andra. Vi vill ju att cellerna ska generera lika mycket ström oavsett om solen gĂ„r upp eller ner.

Forskarna har visat att det Àr fukten i luften som Àr problemet dÀr. Det bildas smÄ elektronfÀllor i materialet som fÄngar in elektroner innan de nÄr elektroden. Lösningen Àr att tillverka anod och katod-filmerna och sedan snabbt laminera ihop dem med det aktiva polymermaterialet i skyddad atmosfÀr. Ju kortare tid filmen exponeras för fukt desto mindre problem.

– Vi har visat att lamineringsmetoden fungerar med mĂ„nga olika kombinationer av polymermaterial och att energieffektiviteten blir lika hög som vid konventionell tillverkning, sĂ€ger Olle InganĂ€s.

De solcellsmoduler som utvecklats av Olle InganÀs och hans grupp vid Linköpings universitet utvecklas och tillverkas av avknoppningsföretaget Epishine.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2