Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mailthepic dreamstime.com Elektronikproduktion | 16 februari 2018

Keliber Oy förbereder litiumproduktion i Finland

Keliber har beslutat att anlägga sin litiumfabrik i Kokkola Industrial Park (KIP), och har varit i förhandlingar med Northvolt.
Keliber vill producera litium i Finland och företagets litiumfyndigheter och framtida gruvor ligger i Kaustinen, Kokkola och Kruunupyy. Malmen från gruvorna kommer att behandlas vid Kaustinen Kalavesi och vidarebehandlingen kommer att ske i Kokkola KIP-området.

Anledningen till att företaget valde just KIP-området var för att det har redan färdig och etablerad industriell infrastruktur, samt så finns industriella råvaror och tjänster redan i området.

– Efter en omfattande och noggrann granskning bestämde vi oss för att placera kemikalieanläggningen för litium i Kokkola KIP-området. Beslutet var särskilt baserat på KIP-områdets färdiga infrastruktur, tillgången på en mängd olika varor och tjänster samt miljöaspekterna av befintlig vattenrening och lösningar för avfallshantering. Dessutom kommer kemikalieanläggningens placering i Kokkola att ge oss större flexibilitet i framtiden under olika marknadsförhållanden. Vi inser också att detta beslut har en positiv inverkan på finansieringen av förhandlingar och framtida finansiering av litiumproduktionen, säger Pertti Lamberg, vd för Keliber Oy, i ett pressmeddelande.

I november 2017 var Keliber och Karleby kommun, där Kokkola ligger, i förhandlingar med Northvolt, enligt Yle Nyheter. Exakt om vad de förhandlade är dock alla parter hemlighetsfulla kring.

– Ja, vi har träffats, det kan jag bekräfta. Men tyvärr kan jag inte riktigt ge dig några kommentarer i det här skedet, sa Pertti Lamberg till Yle Nyheter.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-17 15:35 V10.9.3-2