Annons
Annons
Annons
Annons
© Daimler Mercedes Elektronikproduktion | 05 mars 2018

Mercedes-Benz första eldrivna lastbilar rullar ut till kunderna

De första exemplaren av Mercedes-Benz eldrivna lastbil eActros rullar ut på fullskaliga tester hos kunder i Tyskland och Schweiz.

Den första glimten av eActros kom 2016 och nu, drygt två år senare, rullar de första tio exemplaren ut till kunderna. – Nu ska vi jobba med våra kunder för att utveckla eActros så att den verkligen blir ett realistiskt alternativ för hårt vardagsjobb, säger Martin Daum, chef för lastbilar i Daimlers ledning, i ett pressmeddelande. Fokus kommer att vara på innerstadstransporter där de räckvidder som krävs är väl inom ramen för vad Mercedes-Benz eActros har kapacitet för. Det är också i dessa miljöer som minskade lokala utsläpp och minskat buller står högst på önskelistan.

 – Att ”höra” tystnaden från en eldriven personbil är en sak. Men när man står vid en tung lastbil som är helt tyst slås man av hur vana vi är vid att det låter mycket. Det är en egendomlig och häftig känsla när den rullar iväg utan ett ljud, säger Martin Hink, chef för Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige och Danmark, i ett pressmeddelande. eActros-lastbilarna byggs med både två och tre axlar och har totalvikter på 18 och 25 ton. Påbyggnader kommer att vara skåp, med och utan kyla, samt kapellflak och tank. Tio kunder i Tyskland och Schweiz kommer att använda eActros för distribution av allt från livsmedel till råvaror och byggmaterial under ett år. Efter periodens slut kommer bilarna att lämnas över till tio nya kunder för ytterligare ett års tester och utvärderingar.

 Resultaten kommer dels att användas för att optimera och utveckla lastbilarna, men de kommer även att publiceras så att intresserade kunder kan planera sin verksamhet och sina investeringar i god tid. – Tysta el-lastbilar gör också att det kan bli möjligt med distributionskörning i städerna nattetid. Det gör att vi kan få mindre trängsel i städerna på dagarna, säger Bengt-Ove Andersson, försäljningschef på Mercedes-Benz Sverige AB, i ett pressmeddelande.
Annons
Annons
2020-08-05 00:04 V18.8.2-1