Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SaltX Elektronikproduktion | 07 mars 2018

SaltX Technology i samarbete om grafenpapper

Energilagringsbolaget SaltX Technology inleder ett strategiskt samarbete med specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö kring en storskalig tillverkningsmetod för papper med grafen.
Utvecklingsprojektet löper i tvÄ Är och under de Ären kommer SaltX och Alstrom-Munksjö att tillsammans utveckla och testa tillverkningsprocessen dÀr papper bestryks med grafen. Pappret kommer att fungera som bÀrare av SaltX patenterade Nano Coated Salt, och kommer att öka vÀrmeledningsförmÄgan i SaltX-materialet med upp till fem gÄnger.

– Avtalet med Ahlstrom-Munksjö innebĂ€r det största tekniksprĂ„nget sedan vi uppfann vĂ„rt nanobehandlade salt. Samarbetet medför att vi kraftigt ökar vĂ„r konkurrensfördel för storskalig vĂ€rmelagring för elproduktion, samtidigt som vi sĂ€kerstĂ€ller att klara av att möta den ökande globala efterfrĂ„gan, sĂ€ger Karl Bohman, vd för SaltX Technology, i ett pressmeddelande.

Efter att utvecklingsprojektet Àr slutfört har de tvÄ parterna för avsikt att inleda storskalig tillverkning av papper bestruket med grafen och nanobehandlat salt. Uppgörelsen infattar Àven villkor för ett leveransavtal som innebÀr att nÀr volymtillverkningen inleds, erhÄller Ahlstrom-Munksjö en exklusiv livens att tillverka och leverera SaltX energilagringsmaterial Ät SaltX.

– Vi kĂ€nner till grafen sedan en tid och utvĂ€rderar nu gĂ„ngbara metoder att integrera grafen i vĂ„ra produkter inom till exempel isoleringspapper. Marknaden för energilagring Ă€r mycket intressant och givet positiva resultat i det hĂ€r utvecklingsprojektet tror jag att vi, med vĂ„r kunskap och erfarenhet att ta fram innovativa fiberprodukter, relativt snabbt och effektivt kan inleda produktion av SaltX energilagringsmaterial, sĂ€ger Anna Bergquist, affĂ€rsomrĂ„deschef för isoleringspapper pĂ„ Ahlstrom-Munksjö, i ett pressmeddelande.

Tillverkningsmetoden som de tvÄ företagen ska utveckla har möjlighet att sÀnka tillverkningskostnaden för SaltX energilagringsmaterial med upp till 80 procent. Samtidigt möjliggörs en industriell och skalbar tillverkning, initialt till en kapacitet om 100.000 ton energilagringsmaterial, vilket motsvarar 50 gigawatt-timmar termisk energilagring.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2