Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania Dan Boman Elektronikproduktion | 07 mars 2018

Scania i finskt samarbete om autonoma lastbilsplutoner

Scania och det finska företaget Ahola Transport ska tillsammans implementera smart transportteknik pÄ nordiska vÀgar, för att autonoma lastbilsplutoner ska kunna ta sig fram.
Scania informerar om ett partnerskapsavtal med finska Ahola Transport för att implementera ny transportteknik pÄ nordiska vÀgar. Detta markerar det första kundavtalet i Europa för semi-autonoma lastbilsplutoner pÄ allmÀnna vÀgar. Partnerskapet kommer ocksÄ att inriktas pÄ att utveckla annan ny transportteknologi relaterad till förarhjÀlp.

– För oss Ă€r det viktigt att förbĂ€ttra vĂ„ra förares arbetssituation med hjĂ€lp av ny teknik. De planerade lösningarna hjĂ€lper oss ocksĂ„ att möta kundernas förvĂ€ntningar pĂ„ snabbare leveranser och miljömĂ„l. VĂ„r associering med Scania började med den första lastbilen 1959 och vi Ă€r glada att utvidga samarbetet till nya lösningar, sĂ€ger Hans Ahola, vd för Ahola Transport, i ett pressmeddelande.

Ahola Transport Oyj kommer att anvÀnda Scanias lastbilar och teknik pÄ finska motorvÀgar för att testa halvautonomiska plutonformationer med tre eller flera kopplade lastbilar. Under dessa tester kommer lastbilarna att vara bemannade. Föraren i den första lastbilen kontrollerar dock hela plutonen och följande lastbilar drivs autonomt.

I kombination med plutonerna kommer nya förarassistansfunktioner att möjliggöra on-time-leverans genom optimerad ruttplanering och hastigheter för förbÀttrad transporteffektivitet. Förutom de positiva miljöeffekterna av ett förbÀttrat trafikflöde minskar Àven brÀnsleförbrukningen, och dÀrmed koldioxidutslÀppen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1