Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nevs Elektronikproduktion | 14 mars 2018

Kinesiska GSR Capital investerar 4 miljarder kronor i Nevs

Nevs och den kinesiska investeraren GSR Capital tecknade i dag, 14 mars, ett avtal som innebär att GSR investerar 500 miljoner dollar, drygt 4 miljarder kronor, i Nevs.

GSR avslöjade även att de har planer på att etablera en monteringsfabrik för batterier för elbilar på Nevs fabriksområde i Trollhättan. Nevs och GSR har sedan en lång tid diskuterat ett närmare samarbete. På onsdagen blev dessa planer bekräftade vid ett formellt undertecknande av ett kontrakt vid en ceremoni på Nevs i Trollhättan. Enligt kontraktet kommer GSR att satsa cirka 4 miljarder kronor i Nevs, investeringar som görs i form av ett konvertibelt lån som kommer att omvandlas till aktier i Nevs AB. – Detta betyder enormt mycket för vårt företag. Vi har letat efter en långsiktig partner och GSR Capital blir perfekt för oss, på många sätt. GSR ger oss inte bara oss ett finansiellt tillskott, företaget är också mycket engagerat i elbilar och affärer runt elbilar och olika satsningar mot ett grönare samhälle, säger Stefan Tilk, vd och koncernchef på Nevs, i ett pressmeddelande. Elbilsbatterierna som sätts samman i Trollhättan kommer att användas i Nevs elbilar, men även för andra aktörer i Sverige. – NEVS uppfyller alla förutsättningar för en sådan tillverkning, god tillgång på elkraft, perfekt läge nära älven, vägar och järnvägar. Vi ligger mitt i Sveriges industriella hjärta, med Nevs, Volvo och många andra företag inom automotive. På Nevs eget industriområdet finns det dessutom mark för en sådan fabrik, säger Stefan Tilk. Med vid tecknandet av avtalet var även Sveriges statsminister, Stefan Löfven.
I augusti 2017 sålde Nissan sina elbatteri- och produktionsanläggningar till GSR Capital. Försäljningsavtalet omfattade Nissans batteridotterbolag Automotive Energy Supply Corporation samt batteriproduktion i både USA och Storbritannien. Tillgångar som såldes till GSR inkluderade också en del av Nissans japanska utvecklings- och produktionsteknik för batterier i Oppama, Atsugi och Zama. GSR Capital har kontor i Peking, Hongkong och Silicon Valley.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-06-09 11:27 V18.6.11-2