Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nevs Elektronikproduktion | 14 mars 2018

Kinesiska GSR Capital investerar 4 miljarder kronor i Nevs

Nevs och den kinesiska investeraren GSR Capital tecknade i dag, 14 mars, ett avtal som innebÀr att GSR investerar 500 miljoner dollar, drygt 4 miljarder kronor, i Nevs.
GSR avslöjade Àven att de har planer pÄ att etablera en monteringsfabrik för batterier för elbilar pÄ Nevs fabriksomrÄde i TrollhÀttan.

Nevs och GSR har sedan en lÄng tid diskuterat ett nÀrmare samarbete. PÄ onsdagen blev dessa planer bekrÀftade vid ett formellt undertecknande av ett kontrakt vid en ceremoni pÄ Nevs i TrollhÀttan. Enligt kontraktet kommer GSR att satsa cirka 4 miljarder kronor i Nevs, investeringar som görs i form av ett konvertibelt lÄn som kommer att omvandlas till aktier i Nevs AB.

– Detta betyder enormt mycket för vĂ„rt företag. Vi har letat efter en lĂ„ngsiktig partner och GSR Capital blir perfekt för oss, pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. GSR ger oss inte bara oss ett finansiellt tillskott, företaget Ă€r ocksĂ„ mycket engagerat i elbilar och affĂ€rer runt elbilar och olika satsningar mot ett grönare samhĂ€lle, sĂ€ger Stefan Tilk, vd och koncernchef pĂ„ Nevs, i ett pressmeddelande.

Elbilsbatterierna som sÀtts samman i TrollhÀttan kommer att anvÀndas i Nevs elbilar, men Àven för andra aktörer i Sverige.

– NEVS uppfyller alla förutsĂ€ttningar för en sĂ„dan tillverkning, god tillgĂ„ng pĂ„ elkraft, perfekt lĂ€ge nĂ€ra Ă€lven, vĂ€gar och jĂ€rnvĂ€gar. Vi ligger mitt i Sveriges industriella hjĂ€rta, med Nevs, Volvo och mĂ„nga andra företag inom automotive. PĂ„ Nevs eget industriomrĂ„det finns det dessutom mark för en sĂ„dan fabrik, sĂ€ger Stefan Tilk.

Med vid tecknandet av avtalet var Àven Sveriges statsminister, Stefan Löfven.I augusti 2017 sÄlde Nissan sina elbatteri- och produktionsanlÀggningar till GSR Capital. FörsÀljningsavtalet omfattade Nissans batteridotterbolag Automotive Energy Supply Corporation samt batteriproduktion i bÄde USA och Storbritannien. TillgÄngar som sÄldes till GSR inkluderade ocksÄ en del av Nissans japanska utvecklings- och produktionsteknik för batterier i Oppama, Atsugi och Zama.

GSR Capital har kontor i Peking, Hongkong och Silicon Valley.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-2