Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Chalmers Elektronikproduktion | 22 mars 2018

Tyget som omvandlar rörelseenergi till elenergi

Forskare pÄ Chalmers har utvecklat ett tyg som omvandlar rörelseenergi till elenergi. Ju mer svett och belastning, desto mer elektricitet.
Chalmersforskarna Anja Lund och Christian MĂŒller har i ett samarbete med Textilhögskolan i BorĂ„s och Swerea IVF utvecklat ett vĂ€vt tyg som ger ifrĂ„n sig elektricitet nĂ€r det strĂ€cks eller utsĂ€tts för tryck.

Teknologin i tyget bygger pÄ den piezoelektriska effekten som innebÀr att elektricitet skapas nÀr ett material deformeras. Forskarna har vÀvt ihop piezoelektrisk trÄd med en elektriskt ledande trÄd, och har pÄ sÄ sÀtt skapat det energiomvandlande tyget.

– Textilen Ă€r följsam och mjuk och blir till och med mer effektiv nĂ€r den blir fuktig eller blöt. För att demonstrera resultatet av vĂ„r forskning anvĂ€nder vi textilen i axelremmen pĂ„ en vĂ€ska. Ju tyngre vĂ€skan Ă€r packad och ju större del av vĂ€skan som bestĂ„r av vĂ„r vĂ€v, desto mer energi fĂ„r vi ut. NĂ€r vĂ„r vĂ€ska lastas med 3 kilo böcker fĂ„r vi ut 4 mikrowatt. Det rĂ€cker för att tĂ€nda en lysdiod. Genom att göra en hel vĂ€ska i vĂ„r textil skulle vi kunna fĂ„ tillrĂ€cklig energi för att skicka trĂ„dlösa signaler, sĂ€ger Anja Lund i ett pressmeddelande.

Varje trÄd bestÄr av 24 fibrer, tunna som hÄrstrÄn. NÀr fibrerna omsluts av vÀtska blir trÄden mer effektiv eftersom det skapas bÀttre elektrisk kontakt mellan fibrerna.

– Den piezoelektriska trĂ„den utgörs av ett piezoelektriskt skal runt en elektriskt ledande kĂ€rna. TrĂ„den och den yttre ledande trĂ„den blir till en seriekopplad elektrisk krets, sĂ€ger Anja Lund.

– Att vĂ€va in piezoelektriska material i textil innebĂ€r att teknologin blir lĂ€ttillgĂ€nglig och den gĂ„r att anvĂ€nda i vardagen. Det gĂ„r Ă€ven att lĂ€gga till fler material i vĂ€ven eller anvĂ€nda det som ett lager i en flerlagersprodukt. Det krĂ€ver viss modifiering, men det gĂ„r.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1