Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Lunds universitet Elektronikproduktion | 26 mars 2018

Nanoforskare får 5 miljoner i bidrag till lysdioder

Vid Lunds universitet Àr nanoforskare pÄ god vÀg att utveckla LED-lampor som lyser i grönt och rött, vilket kan leda till halverad strömförbrukning och bÀttre AR/VR.
Dagens LED-lampor lyser nÀstan alla i blÄtt, men har ett vitt lyspulver penslat utanpÄ dioden för att uppfattas som vita. FÀrgÀkta dioder, som forskare i Lund har utvecklat under flera Är, skulle kunna innebÀra behovsanpassat ljus, halverad strömförbrukning och AR/VR utan yrsel, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

– Enkelt uttryckt sĂ„ utvecklar vi nanoteknikbaserade lysdioder som lyser i blĂ„tt, grönt eller rött. FĂ€rgerna kan kombineras sĂ„ att idealt ljus kan genereras och styras, sĂ€ger Lars Samuelson, professor i fasta tillstĂ„ndets fysik vid LTH, Lunds universitet och projektledare och stĂ€llföretrĂ€dande förestĂ„ndare för NanoLund.

– PĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet slipper man det energislukande lyspulvret som gör att runt hĂ€lften av energin i dagens LED försvinner som vĂ€rme.

FÀrgen pÄ dioderna styrs av hur mycket indium (ln) som ingÄr i det aktiva ljusemitterande halvledarmaterialet indiumgalliumnitrid (InGaN).

Forskarnas LED-teknik kan, utöver att anvÀndas som vanlig belysning, ocksÄ finnas i skÀrmar för datorer, telefoner och VR/AR-headset dÀr den bÀttrar pÄ kontrast, ljusstyrka och energieffektivitet. Trycket pÄ att utveckla smÄ, strömsnÄla och högkvalitativa mikro-led Àr enormt, enligt Lars Samuelson.

Inte minst för Virtual Reality och Augmented Reality förvĂ€ntas tekniken bli en ”islossare”. Med mindre dioder gĂ„r det att krympa pixelstorleken, vilket ger bĂ€ttre anvĂ€ndarupplevelse och tar bort de obehagskĂ€nslor som idag Ă€r ett problem med dagens större pixelstorlekar.

Forskarna har nu fÄtt en donation pÄ 5 miljoner kronor frÄn LMK-stiftelsen för att vidareutveckla sin teknik.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1