Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Vinnova Elektronikproduktion | 04 april 2018

Sverige satsar på utveckling av elektriska flygplan

19 miljoner kronor ska gÄ till 38 projekt för att nÄ de globala hÄllbarhetsmÄlen i Agenda 2030, och ett av dem Àr utveckling av elektriska flygplan.
Chalmers, Luftfartsverket och forskningsinstitutet Rise Viktoria ska tillsammans med flygindustrin och andra aktörer samarbeta i ett projekt för att ta fram en plan för utveckling av elektriska flygplan i Sverige.

Tanken Àr att elektriska flyg ska kunna anvÀndas pÄ kortare distanser och bidra till minskade koldioxidutslÀpp och minskat buller. Projektet Àr ett av 38 som Vinnova satsar pÄ inom programmet Utmaningsdriven innovation, och tillsammans fÄr projekten dela pÄ 19 miljoner kronor.

Projektledare för satsningen pÄ elflyg, Elise (Elektrisk lufttransport i Sverige), blir Chalmersforskaren Anders Forslund. Projektets första fas Àr en förstudie dÀr en strategi ska tas fram och aktörer ska samlas.

– Det Ă€r viktigt att förstĂ„ att elektriskt flyg inte Ă€r som vanliga flygplan med en annan motor. Det Ă€r en helt ny typ av transportmedel. Det Ă€r heller inte intressant att bara sĂ€tta in batterier i befintliga flyg. Snarare Ă€r det sĂ„ att om man skulle börja med att försöka ersĂ€tta traditionella flyg skulle man missa konkurrensfördelarna med den nya tekniken, sĂ€ger Anders Forslund till NyTeknik.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2