Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Rise Acreo Elektronikproduktion | 09 april 2018

Rise utvecklar cellulosabaserade superkondensatorer

Forskning vid Rise Acreo har tagit fram ett flexibelt och miljövÀnligt superkondensatorsystem (SC) baserat pÄ ledande polymerelektroder.
SC:n kan tillverkas genom en kombination av tryck-, belÀggnings- och lamineringssteg. MÄlet med forskningen Àr att producera stora SC:s till stora omrÄden för massiva energilagringsapplikationer, sÄsom mellanlagring för förnybara energikÀllor, samt att balansera kraftnÀtet frÄn fluktuationerna som dessa kÀllor producerar, enligt ett pressmeddelande frÄn Rise Acreo.

SC:n bestÄr av tvÄ elektroder med strömsamlare av aluminium pÄ plastsubstrat, skyddande kolskikt och det aktiva materialskiktet. Mellan elektroderna lamineras ett halvfast elektrolytpapper och cellerna förseglas med hjÀlp av ett bindemedel. Aluminiumelektroderna Àr mönstrade med en metod som kallas dry phase patterning. För att skydda metallen mot korrosion trycks ett kolskikt ovanpÄ kollektorelektroderna. Det aktiva materialet, som Àr en komposit av en ledande polymer (PEDOT: PSS) och cellulosafibrer, belÀgges dÀrefter pÄ kolet. Elektrolyten Àr sammansatt av en gelead jonisk vÀtska som blötlÀggs i separatorpapper.

Förutom cellulosa, som bildar ett poröst nÀtverk pÄ vilket den ledande polymeren kan organisera sig sjÀlv, kan andra skogsbaserade produkter integreras i det aktiva materialet för att förbÀttra kondensatorns prestanda. Ett sÄdant material Àr lignosulfonat, vilket hÀrrör frÄn trÀ. Denna billiga organiska molekyl kan lagra elektrisk laddning vid hög energitÀthet. Eftersom det emellertid Àr en elektrisk isolator kan den endast anvÀndas tillsammans med ett ledande nÀtverk sÄsom det som tillhandahÄlls av en ledande polymer.

SC:n Àr mer miljövÀnlig Àn vanliga batterier dÄ den inte innehÄller nÄgra farliga material, och mÄlgruppen för tekniken Àr elektronikindustrin, bilindustrin och energibolag.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2