Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© David Baillot/UC San Diego Jacobs School of Engineering Elektronikproduktion | 12 april 2018

USA-forskare har tagit fram alkoholmätande biosensor

Mikrosensorn som forskare vid University of California har tagit fram Àr mindre Àn ett nÄlsöga, och kan injiceras in i huden för att mÀta alkoholnivÄer.
– Det ultimata mĂ„let med detta arbete Ă€r att utveckla en rutinmĂ€ssig, diskret alkohol- och drogövervakningsenhet för patienter i behandling av missbruk, sĂ€ger Drew Hall, professor vid UC San Diego Jacobs School of Engineering som ledde projektet, i ett pressmeddelande.

I dag Àr andningsapparater det vanligaste sÀttet att mÀta alkoholnivÄer i blodet, och de Àr klumpiga och ger inte exakta resultat, menar Drew Hall. En liten, injicerbar sensor som kan administreras utan kirurgi kan göra det lÀttare för patienterna att följa ett övervakningsprogram, sÀger han.

Biosensorchipet Àr drygt en kubikmillimeter stor och innehÄller en sensor som Àr belagd med alkoholoxidas, ett enzym som interagerar med alkohol för att skapa en biprodukt som kan upptÀckas elektrokemiskt. De elektriska signalerna överförs sedan trÄdlöst till en enhet, till exempel en smartklocka, som Àven styr chipet.

Totalt drar chipet 970 nanowatt, vilket Àr ungefÀr en miljon gÄnger mindre ström Àn en smartphone förbrukar vid ett telefonsamtal.

Ett av de sÀtt som chipet arbetar pÄ sÄ lite ström Àr genom att sÀnda data via en teknik som kallas backscattering. Detta intrÀffar nÀr en nÀrliggande enhet som en smartklocka skickar radiofrekvenssignaler till chipet och chipet skickar data genom att modifiera och reflektera dessa signaler tillbaka till smartklockan.

– Vi vill inte att chipet har en betydande inverkan pĂ„ den bĂ€rbara enhetens batterilivslĂ€ngd. Och eftersom vi implanterar detta vill vi inte att mycket vĂ€rme genereras lokalt inom kroppen eller ett batteri som Ă€r potentiellt giftigt, sĂ€ger Drew Hall.

Hittills har sensorn bara testats utanför kroppen men lÀngre fram planerar forskarna pÄ att testa chipet i levande djur.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-1