Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Business Finland Elektronikproduktion | 17 april 2018

Finland vill bli ledande på den europeiska batterimarknaden

VÄrt grannland till öst har flera av de rÄvaror och kemikalier som behövs för batterier. Business Finland har nu startat ett aktiveringsprogram för att fÄ in den finska batterisektorn pÄ europeiska och globala marknader.
– Finland har vad som krĂ€vs för att skapa ett betydande batterikluster som hjĂ€lper oss att höja förĂ€dlingsvĂ€rdet i Finland. Vi kan erbjuda en unik kombination av rĂ„varor, förĂ€dling och energikunnande inom ett geografiskt omrĂ„de av rimlig storlek, sĂ€ger Mika LintilĂ€, nĂ€ringsminister i Finland, till Business Finland.

Den vÀxande sektorn inom batteritillverkning behöver nya möjligheter för gruvdrift dÄ efterfrÄgan pÄ mineraler inte tillgodoses, ens med Ätervinning, menar Business Finland.

– Finland har unika rĂ„varuresurser och omfattande kunnande om geologi och gruvdrift. Finland lockar aktörerna i branschen med vĂ€rldens mest omfattande geoinformationsmaterial och bra verksamhetsmiljö. Vi har höga nivĂ„er av expertis inom kemi och materialforskning, och vĂ„rt kunnande strĂ€cker sig till analysering av globala rĂ„varuströmmar. Finland har sĂ„ledes goda förutsĂ€ttningar för att bli det ledande europeiska landet pĂ„ batterimarknaden, sĂ€ger Mika NykĂ€nen, generaldirektör för Geologiska forskningscentralen.

Business Finland vill nu sÀtta fart pÄ uppbyggandet av ett nationellt batteriekosystem. Aktiveringsprogrammet ska bidra till en ökning av kunskapsbasen och den internationella konkurrenskraften.

– Vi har redan en nationell kunskapsbas, tack vare Business Finlands tidigare innovationsprogram för elektriska fordon och grön gruvdrift, bland andra. Den basen kommer att fungera utmĂ€rkt som grund för ett nytt batteriekosystem, sĂ€ger Pekka Soini, generaldirektör för Business Finland.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1