Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© NASA Elektronikproduktion | 18 april 2018

Rymdlabb för nanosatelliter i Kiruna invigs

I gÄr, 17 april, invigdes Nanosat Lab i Kiruna. Labbet Àr LuleÄ tekniska universitets (LTU) nya labb för design, test och utveckling av rymdsystem ombord pÄ olika typer av rymdfarkoster.
Etableringen av Nanosat Lab Àr ett steg för LTU att stÀrka sin position som Sveriges rymduniversitet, och för att bidra till tillvÀxt av den svenska rymdbranschen. Vid labbet kommer fokus ligga pÄ att utveckla nanosatelliter.

– Miniatyrisering Ă€r en stor trend inom rymdindustrin. Systemen kan göra mer eller mindre samma sak som en satellit i normal storlek – det vill sĂ€ga med en massa pĂ„ tre-fem ton och som Ă€r flera meter stora, sĂ€ger Reza Emami, professor i rymdtekniska system vid LTU, till SVT Nyheter.

Forskarna vid labbet har arbetat med en satellit som sköts upp i omloppsbana runt jorden i maj förra Äret. I dag arbetar cirka 10 personer i gruppen för nanosatelliter, men de hoppas vÀxa till nÀstan dubbel styrka till nÀsta Är, skriver SVT Nyheter.

– Vi har mycket planer för vad vi vill göra pĂ„ Nanosat Lab, frĂ„n uppdrag i lĂ„g omloppsbana – som fjĂ€rranalys av lager av atmosfĂ€ren som förblivit okĂ€nda för forskningsvĂ€rlden – till uppdrag i yttre rymden för att exempelvis utforska asteroider som Ă€r nĂ€ra jorden, sĂ€ger Reza Emami.

Labbet har finansierats med 2,5 miljoner kronor av Kempestiftelserna och LTU.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1