Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Paumanok Publications/TTi MarketEye Analys | 19 april 2018

Efterfrågan på passiva komponenter överträffar utbudet

Framförallt MLCC, tantal och chipresistorer påverkas av skillnaden i efterfrågan-utbud då den traditionella avmattningen i efterfrågan som är typisk för januari inte har inträffat.

Marknadsdata för januari, som har publicerats av Dennis Zogbi på hans TTi MarketEye-kolumn, visar på en stark fordonsmarknad i januari 2018 och starten av en återupplivning av de industriella marknaderna. Tidig rapportering av viktiga tillverkare av passiva komponenter har visat på en mycket stark decemberomsättning, där en försäljare såg att försäljningen för december 2017 höjdes med 55 procent jämfört med samma period 2016. Utsikterna för återstoden av 2018 verkar också se stabila ut, med prognoser på att fordonselektronik, försvar och rymd, medicin och infrastruktur alla förväntas att höjas under året. Ledtiderna för kondensatorer har blivit längre under de senaste sex månaderna och i januari 2018 bekräftade data att efterfrågan på kondensatorer förblir hög och utbudet fortsätter att vara smalt. I januari 2018 noterade Paumanok ökade ledtider för produkter inom keramiska och aluminiumkondensatorer samt tantal- och plastfilmskondensatorer. Marknaderna för resistorer och deras primära försörjningskedja har varit väldigt ombytliga och det ser inte ut att försvinna under 2018, då produkter som konsumeras inom fordonsindustrin och industriella slutmarknader är i fortsatt hög efterfrågan, skriver Dennis Zobgi. Priserna på nickel, koppar, aluminium och zink ökar alla, likadant för palladiumpriserna. Priserna för tantal förblev oförändrade i januari 2018, men låg kvar på en förhöjd nivå.
Är du intresserad av mer information kring ämnet kan du klicka på länken till TEC Linköping i maj, där en paneldiskussion kommer att hållas kring komponentbrist och hur företag ska undvika förfalskningsproblem.
Annons
2022-04-25 14:34 V20.5.16-1