Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© volvo Elektronikproduktion | 20 april 2018

Hundratals jobb kan försvinna från Volvo i Sverige

Fram till 2021 kan mellan 700-800 jobb för Volvo i Olofström försvinna, rapporterar Blekinge Läns Tidning.
Anledningen till att jobben försvinner från tillverkningen i Olofström är att Volvo satsar stort utomlands, samt att tillverkningen av modellen S/V60 går ur produktion och att nya V60 inte får en höjd produktionstakt, skriver BLT.

Tidningen har tagit del av ett hemligt informationsblad och enligt det försvinner även S60-modellen från tillverkning i Olofström. I stället ska den produceras i Kina och USA.

– Några ersättningsjobb finns inte i nuläget, säger If Metall i sin information till sina medlemmar på Volvo, enligt BLT.

Enligt uppgifter som IF Metall har tagit del av har Volvos styrelse beslutat om att investera 1,4 miljarder kronor i Gent, för att göra plats åt tillverkningen av Lync & Co:s nya bil. Till hösten 2019 kommer V40-modellerna att läggas ner i Gent, vilket innebär att cirka 140 jobb försvinner från fabriken i Olofström där plåtarna pressas.

– Vi vet inte i dag var pressverksamheten till Lync kommer att ske, men det finns pressverk nära Gent i Belgien, skriver facket i informationen till de anställda, enligt BLT.

I sommar ska 49 Lerniaanställda lämna Volvo i Olofström, efter dem kommer cirka ett 100-tal visstidsanställda att lämna Volvo när deras kontrakt går och drygt 60 Volvoanställda ska erbjudas sex månaders arbetsbefrielse från första juli, skriver BLT.

Sedan fortsätter uppsägningarna i etapper med cirka 150 anställda när produktionen av V40 läggs ner.
– 2022 kommer produktionen av den nya XC90 att förläggas till USA, vilket medför att ytterliga 400 jobb försvinner i Olofström. Och sammanlagt försvinner alltså mellan 700 och 800 arbetstillfällen under de närmsta fem åren, skriver IF Metall.

Volvo själva kommenterar de möjliga nedskärningarna med ett uttalande till Blekinge Läns Tidning:
"Volvo Cars kan inte kommentera på rapporter om att företaget planerar omstrukturera fabriken i Olofström. Inget sådant beslut är taget. Företaget växer globalt och ser kontinuerligt över var det lägger sin tillverkning."
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1