Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© volvo Elektronikproduktion | 20 april 2018

Hundratals jobb kan försvinna från Volvo i Sverige

Fram till 2021 kan mellan 700-800 jobb för Volvo i Olofström försvinna, rapporterar Blekinge Läns Tidning.
Anledningen till att jobben försvinner från tillverkningen i Olofström är att Volvo satsar stort utomlands, samt att tillverkningen av modellen S/V60 går ur produktion och att nya V60 inte får en höjd produktionstakt, skriver BLT.

Tidningen har tagit del av ett hemligt informationsblad och enligt det försvinner även S60-modellen från tillverkning i Olofström. I stället ska den produceras i Kina och USA.

– Några ersättningsjobb finns inte i nuläget, säger If Metall i sin information till sina medlemmar på Volvo, enligt BLT.

Enligt uppgifter som IF Metall har tagit del av har Volvos styrelse beslutat om att investera 1,4 miljarder kronor i Gent, för att göra plats åt tillverkningen av Lync & Co:s nya bil. Till hösten 2019 kommer V40-modellerna att läggas ner i Gent, vilket innebär att cirka 140 jobb försvinner från fabriken i Olofström där plåtarna pressas.

– Vi vet inte i dag var pressverksamheten till Lync kommer att ske, men det finns pressverk nära Gent i Belgien, skriver facket i informationen till de anställda, enligt BLT.

I sommar ska 49 Lerniaanställda lämna Volvo i Olofström, efter dem kommer cirka ett 100-tal visstidsanställda att lämna Volvo när deras kontrakt går och drygt 60 Volvoanställda ska erbjudas sex månaders arbetsbefrielse från första juli, skriver BLT.

Sedan fortsätter uppsägningarna i etapper med cirka 150 anställda när produktionen av V40 läggs ner.
– 2022 kommer produktionen av den nya XC90 att förläggas till USA, vilket medför att ytterliga 400 jobb försvinner i Olofström. Och sammanlagt försvinner alltså mellan 700 och 800 arbetstillfällen under de närmsta fem åren, skriver IF Metall.

Volvo själva kommenterar de möjliga nedskärningarna med ett uttalande till Blekinge Läns Tidning:
"Volvo Cars kan inte kommentera på rapporter om att företaget planerar omstrukturera fabriken i Olofström. Inget sådant beslut är taget. Företaget växer globalt och ser kontinuerligt över var det lägger sin tillverkning."

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-21 11:51 V11.0.0-2