Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ericsson Elektronikproduktion | 30 april 2018

Ericsson investerar hundratals miljoner i Silicon Valley

Sedan 2011 har Ericsson investerat över 100 miljoner dollar (drygt 900 miljoner kronor) i 25 olika företag pÄ andra sidan atlanten, skriver DI Digital.
– Genom vĂ„ra investeringar vill vi bĂ„de generera finansiell avkastning och strategiska fördelar för Ericsson. Det kan vara sĂ„ att Ericsson Ă€r en potentiell storkund till företaget och att vi kan hjĂ€lpa dem att nĂ„ marknaden. Det kan ocksĂ„ handla om att de har en unik teknologi, en unik affĂ€rsmodell eller erbjuder marknadsinsikter som vi Ă€r intresserade av, sĂ€ger Albert Kim, chef för Ericsson Ventures, till Di Digital.

Bolagets riskkapitalgren Ericsson Ventures letar bland annat efter startup-företag som arbetar med utveckling av nÀsta generations mobilnÀt.

– Om det finns nĂ„got företag med en galen idĂ© som pĂ„ sikt riskerar konkurrera med eller störa Ericsson, mĂ„ste vi förstĂ„s ha vetskap om det, sĂ€ger Albert Kim.

Ericsson Ventures letar dock inte bara efter företag inom telekomsektorn. De letar Àven efter företag som kan stÀrka affÀrerna inom bland annat cybersÀkerhet, molnlösningar, AR- och VR-teknik och sjÀlvkörande fordon.

Vanligtvis investerar Ericsson Ventures mellan 25 till 40 miljoner kronor Ät gÄngen och Àger oftast upp till 20 procent av företagen, skriver DI Digital.

– Bolagen integreras sedan i Ericsson i olika omfattning. Ett exempel pĂ„ en investering som skapat affĂ€rsnytta Ă€r molntjĂ€nstföretaget Nodeprime, som Ericsson senare förvĂ€rvade helt och hĂ„llet, sĂ€ger Albert Kim.

I Ă„r rĂ€knar Ericsson Ventures med att göra 6 till 10 nya investeringar, dĂ€r Östasien, Kina och Europa ingĂ„r i de lĂ„ngsiktiga planerna.

– Riskkapitalmarknaden i Europa har varit ganska utmanande om man tittar pĂ„ den aggregerade avkastningen. Det har ocksĂ„ saknats riktigt stora exits, Ă€ven om svenska bolag faktiskt sticker ut med framgĂ„ngsrika exempel som Spotify och Skype, sĂ€ger Albert Kim.

Att investera i Sverige kan vara en möjlighet för framtiden, men Àr ingenting som bolaget har planerat.

– Det Ă€r möjligt, men inte prioriterat. Vi har redan goda ingĂ„ngar till marknaden med tanke pĂ„ Ericssons starka nĂ€rvaro i Kista. MĂ„nga svenska företag Ă€r dock vĂ€ldigt inriktade pĂ„ konsumentprodukter, dĂ€r jag har svĂ„rt att se att Ericsson ska kunna tillföra nĂ„got vĂ€rde, sĂ€ger Albert Kim.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1