Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Wikimedia Commons Elektronikproduktion | 16 maj 2018

Australiskt företag vill bryta koppar och silver i Dalsland

Det australiska gruvföretaget Odin Metals Ltd vill undersöka möjligheterna att bryta koppar och silver i Dalsland, skriver IF Metall Norra Älvsborg.
Odin Metals har ansökt om att fĂ„ undersöka ett omrĂ„de pĂ„ 22’000 hektar i Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud och ÅmĂ„l. Om Odin Metals skulle beviljas ett undersökningstillstĂ„nd skulle de fĂ„ ensamrĂ€tt pĂ„ omrĂ„det under en bestĂ€md tid, normalt tre Ă„r, skriver IF Metall. Det kan förlĂ€ngas i omgĂ„ngar upp till 15 Ă„r.

– Det finns de som jĂ€mför vissa metaller med olja. I takt med att hela vĂ€rldens fordonspark Ă€r pĂ„ vĂ€g att stĂ€lla om till eldrift i olika former, ökar efterfrĂ„gan snabbt och kraftigt pĂ„ en mĂ€ngd metaller. En av dem Ă€r koppar, sĂ€ger Per KĂ€llvik, ombudsman pĂ„ IF Metall Norra Älvsborg.

– Även behovet av sĂ„ kallade sĂ€llsynta jordartsmetaller vĂ€xer i takt med utvecklingen av gröna teknologier. SĂ„dana metaller Ă€r avgörande i produktionen av exempelvis solceller, bilbatterier, pekskĂ€rmar, elektriska motorer och lĂ„genergilampor. En del av de sĂ€llsynta jordartsmetallerna Ă€r biprodukter i samband med utvinning av exempelvis koppar.

Innan eventuell brytning skulle kunna starta skulle det dock krĂ€vas flera tillstĂ„nd enligt miljöbalken och minerallagen. Även provborrningar för att fĂ„ upp borrkĂ€rnor skulle kunna bli aktuellt.

– Jag tror att det Ă€r de gamla kopparfyndigheterna i Dalsland som vĂ€cker intresse hos gruvbolag lĂ„ngt utanför vĂ„ra grĂ€nser. Det som inte var vĂ€rt att utvinna för nĂ„gra Ă„r sedan, kan bli mycket goda affĂ€rer i en nĂ€ra framtid nĂ€r utvecklingen tar fart pĂ„ nya vĂ€gar, sĂ€ger Per KĂ€llvik.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1