Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Pixabay Elektronikproduktion | 17 maj 2018

Sverige ska vara ledande inom artificiell intelligens

Regeringen i Sverige har beslutat om en nationell inriktning för AI, med mÄlet att Sverige ska vara ledande i att ta vara pÄ möjligheterna med artificiell intelligens för att stÀrka svensk vÀlfÀrd och konkurrenskraft.
– Regeringens mĂ„l Ă€r att Sverige ska vara ledande nĂ€r det gĂ€ller att anvĂ€nda AI och nu pekar vi ut riktningen för det gemensamma arbete som behöver ske i Sverige för att dra nytta av tekniken för att bĂ€ttre identifiera sjukdomar, minska vĂ„r energianvĂ€ndning, effektivisera produktion och förkorta handlĂ€ggningstider, sĂ€ger nĂ€rings- och innovationsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Regeringen menar att det finns stor potential för nÀringslivet och den offentliga sektorn att utveckla produkter och tjÀnster med hjÀlp av AI, samt att förbÀttra arbetsmiljöer genom att utesluta slitsamma eller farliga uppgifter.

Syftet med AI-inriktningen Àr att peka ut nÄgra av de centrala förutsÀttningar som Àr viktigast för samhÀllets aktörer att hantera tillsammans, och enligt riktlinjerna behövs dessa omrÄden arbetas med:

Utbildning och forskning. En grundlÀggande förutsÀttning för att hela Sverige ska dra nytta av AI Àr att tillrÀckligt mÄnga personer har de kunskaper som krÀvs för att utveckla och anvÀnda AI. Integrera AI i sÄvÀl utbildningar som grundforskning.

Innovation och anvÀndning. För företag i alla branscher finns möjlighet att utveckla sin konkurrenskraft med hjÀlp av AI. Pilotprojekt, testbÀddar och miljöer för utveckling av AI-applikationer behövs i Sverige för att skynda pÄ införandet av ny AI-teknik pÄ ett etiskt, sÀkert och hÄllbart sÀtt.

Ramverk och infrastruktur. Sverige behöver utveckla regler, standarder, normer och etiska principer i syfte att vÀgleda etisk och hÄllbar AI-anvÀndning.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2