Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© fouquin christophe dreamstime.com Elektronikproduktion | 18 maj 2018

Den positiva trenden mattas av för svenska industrin

En majoritet av svenska underleverantörer upplever fortfarande en högkonjunktur, men det finns en indikation pÄ att den uppÄtgÄende trenden börjar mattas av, enligt Svensk Industriförening Sinf:s Underleverantörsbarometern.
I Underleverantörsbarometern mĂ€ter Sinf kontinuerligt stĂ€mningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1’100 medlemsföretag.

– Det Ă€r en överhettad marknad. Företagen gĂ„r för fullt och det Ă€r svĂ„rt att hitta kompetent arbetskraft för att öka ytterligare i samma takt som vi sett de senaste Ă„ren, sĂ€ger Joakim NorlĂ©n, vd för Svensk Industriförening Sinf, i ett pressmeddelande.

Företagen har gÄtt bra en lÀngre tid och har dÀrmed möjlighet att expandera. Det Àr dock en utmaning att hinna bygga ut och investera i nya maskinparker dÄ trycket fortfarande Àr högt hos mÄnga underleverantörer. Ett stort tryck krÀver en modernare produktionspark för ytterligare expansion och fokus pÄ att hitta effektivare automationslösningar, skriver Sinf.

Det rÄder fortsatt brist pÄ arbetskraft och 26 procent av företagen förvÀntas anstÀlla under innevarande kvartal. Den siffran har legat pÄ över 30 procent de senaste fem kvartalen, sÄ en nedÄtgÄende trend kan noteras.

Sju av tio företag tror att det Àr gynnsamt med automation. Man tror pÄ förbÀttrad lönsamhet, nya affÀrer och bÀttre arbetsmiljö.

– Automatisering av företagen Ă€r nĂ„got man ser positivt pĂ„. I barometern kan man se att drygt hĂ€ften av underleverantörerna planerar att investera i automation under det kommande Ă„ret, sĂ€ger Joakim NorlĂ©n.

Betaltider Àr en frÄga som Sinf jobbar aktivt med dÄ 60 procent av kunderna fortfarande krÀver mer Àn 30 dagars betalningstid.

– Vi har en nĂ€ra kontakt med NĂ€ringsdepartementet och jag hoppas att vi inom kort kan presentera en ny betalkod. En stabil ekonomi Ă€r en förutsĂ€ttning för att företagen ska kunna fatta beslut och utveckla verksamheten. Underleverantörerna kan inte fungera som bank för sina kunder, menar Joakim NorlĂ©n.

NÀr det gÀller den framtida rekryteringen av nya medarbetare svarar 60 procent att den största utmaningen inom svensk industri Àr att locka unga mÀnniskor till industrin. Medan 20 procent anser att den största utmaningen Àr att hitta rÀtt kompetens. De tror att den utbildningsform som kan lösa problemet framförallt Àr lÀrlings- och heltidsutbildningar.

– Det hĂ€r Ă€r ju sĂ„klart ett stort problem för Sverige som industriland och för vĂ„ra industrier. Företagen ska attrahera nya medarbetare, men det behöver ocksĂ„ finnas utbildningar som lockar nĂ€sta generations medarbetare, sĂ€ger Joakim NorlĂ©n.

63 procent av företagen ser tillgÄngen pÄ utbildad arbetskraft som ett problem. Detta att jÀmföra med 59 procent i förra underleverantörsbarometern.

HÀlften av underleverantörerna (50 procent) har ökat sin omsÀttning första kvartalet 2018 jÀmfört med 58 procent föregÄende kvartal.

42 procent av företagen bedömer att orderingÄngen ökar under andra kvartalet 2018 vilket kan jÀmföras med 55 procent inför det första kvartalet 2018.

Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under andra kvartalet minskar frÄn 31 procent till 26 procent. Andelen som planerar att sÀga upp har ökat frÄn Ätta procent till nio procent.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-21 11:24 V11.9.8-1