Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 10 oktober 2002

Kretsorder till Grindmaster

Svenska Grindmatriser AB (SGA) har utvecklat en kundanpassad integrerad krets för styrsystemet i Eurofighter Typhoon och erhållit produktionsorder på första delserien.
Ett 60-tal kretsar kommer att används i varje plan. Ordervärdet är ca. 5 miljoner kronor.
Kärnan i det säkerhetskritiska styrsystemet i Eurofighter Typhoon består av fyra styrdatorer som utvecklats och tillverkas av Diehl Avionik Systeme GmbH i Tyskland. Varje styrdator tar emot och hanterar information från styrspaken, olika sensordata med mera och beräknar och styr planet.

Kretsarna sitter i dessa styrdatorer samt i styrspaken från BAE Systems. Totalt används ett 60-tal kretsar i varje plans styrdatorer och styrspak.
Varje krets mäter position och rörelse hos två mekaniska parametrar i planet. Exempel på parametrar är styrspakens eller en vingklaffs position. Totalt ett 100-tal sådana parametrar levereras av SGA's kretsar till planets styrdatorer där informationen bearbetas för att slutligen styra planet.

Produktionen har precis startat och SGA har fått order för den första delserien till ett värde om ca. 5 miljoner kronor. Dessutom finns en option på följande delserie. Totalt beräknas det tillverkas minst 680 plan.

SGA har sin verksamhet i flygstaden Linköping och levererar sedan tidigare kretsar till andra flygande tillämningar. Det är dock första gången som kretsar levereras till ett "fly-by-wire" styrsystem.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-2