Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Everdrone Elektronikproduktion | 23 maj 2018

Everdrone ska rädda liv tillsammans med Chalmers

I ett innovationsprojekt finansierat av Vinnova ska Chalmers Industriteknik, Everdrone och RÀddningstjÀnsten i Storgöteborg ta fram ett navigationssystem för autonoma drönare.
– Vi utvecklar en teknikplattform som ger drönare möjligheten att kĂ€nna av sin omgivning och manövrera med extremt hög precision och sĂ€kerhet. Den hĂ€r typen av system kommer att vara avgörande nĂ€r man i framtiden vill anvĂ€nda drönare i nĂ€rheten av mĂ€nniskor, exempelvis för tillĂ€mpningar kopplat till sjukvĂ„rd och rĂ€ddning, sĂ€ger Mats SĂ€llström, vd för Everdrone, i ett pressmeddelande.

Drönarföretaget har sedan tidigare arbetat för att hjÀlpa mÀnniskor. I oktober förra Äret Äkte Everdrone till Malawi för att demonstrera sin drönarteknik i UNICEF:s humanitÀra drönarkorridor.

I projektet med Chalmers och rÀddningstjÀnsten ska de tre parterna utveckla och demonstrera ett navigationssystem för autonoma drönare som kan anvÀndas av rÀddningstjÀnsten vid observation av en brand- eller olycksplats.

– Genom att kombinera avancerade djupseende sensorer med intelligent mjukvara sĂ„ kan vi addera en nivĂ„ av sĂ€kerhet till industriella drönare som i dag inte existerar. Vi kan bygga en autonom flygande farkost som agerar pĂ„ egen hand och pĂ„ sĂ„ vis bidra till en mĂ€ngd samhĂ€llsnyttiga funktioner, sĂ€ger Mats SĂ€llström.

Systemet ska kunna sÀkerstÀlla att flygomrÄdet Àr fritt frÄn hinder och andra farkoster samt berÀkna den sÀkraste möjliga flygrutten. Drönaren ska sedan sjÀlva kunna navigera till olycksplatsen. Navigationssystemet ska utvecklas och testas fram till sommaren 2019.

Projektet ingÄr i Vinnovas satsning pÄ framtidens drönare. Sammanlagt 23 projekt finansieras med totalt 20 miljoner kronor.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2