Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Skelleftea Kraft /Jesper Wigardt Elektronikproduktion | 23 maj 2018

Northvolt parar ihop sig med Skellefteå Kraft

De tvÄ parterna har ingÄtt ett strategiskt samarbete för att realisera framtidens förnybara energiförsörjning.
– SkellefteĂ„ Kraft Ă€r ett ledande bolag inom vattenkraft- och vindkraftproduktion i Sverige. Genom samarbetet med Northvolt fĂ„r vi unika möjligheter att driva omstĂ€llningen till ett helt förnybart energisystem. Dessutom kommer vi tillsammans att kunna utveckla energilager som Ă€r anpassade efter vĂ„ra behov, sĂ€ger Hans Kreisel, koncernchef för SkellefteĂ„ Kraft, i ett pressmeddelande.

SkellefteÄ Kraft har under ett par Är arbetat för att lÄta vattenkraft ta en större roll som det gröna batteriet. Samarbetet med Northvolt innebÀr en partnerinvestering om 10 miljoner euro (102 miljoner kronor), en investering som Àr villkorad av att kommunfullmÀktige i SkellefteÄ godkÀnner partnerskapet.

Samarbetet för Àven med sig en lösning för spillvÀrmen som uppkommer vid Northvolts batteriproduktion. SkellefteÄ Kraft kan ta emot spillvÀrme i fjÀrrvÀrmenÀtet och dÀrmed kan man Ätervinna mycket av överskottsenergin frÄn Northvolts fabrik.

– Northvolts ambition Ă€r att möjliggöra övergĂ„ngen till ett fossilfritt samhĂ€lle. Batterier Ă€r nyckeln till omstĂ€llningen och SkellefteĂ„ Kraft kommer att vara en viktig strategisk partner i arbetet med att utveckla lösningar för energilager. VĂ„r mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att utveckla vĂ€rldens grönaste batteri med hjĂ€lp av den förnybara energi vi fĂ„r frĂ„n SkellefteĂ„ Kraft. Dessutom kommer vi att Ă„tervinna energin som skapas i fabriken och dĂ€rmed skapa ett grönt ekosystem kring produktionen, sĂ€ger Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1