Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania Elektronikproduktion | 23 maj 2018

Scania i koalition för fossilfria tunga transporter till 2050

Genom smartare logistik, elektrifiering, biobrÀnsle och brÀnsleceller vill Scania nÄ klimatmÄlet enligt Parisavtalet om fossiloberoende tunga transporter.
– Noll koldioxidutslĂ€pp i vĂ„r sektor inom tidsramen för Parisavtalet Ă€r uppnĂ„eligt men det kommer att krĂ€va förĂ€ndring i oövertrĂ€ffad hastighet, sĂ„vĂ€l som nĂ€ra samarbeten mellan privat och offentlig sektor, sĂ€ger Henrik Henriksson, vd och koncernchef för Scania, i ett pressmeddelande.

För att fÄ ut budskapet om det uppnÄeliga mÄlet har nÀringslivsaktörer gÄtt samman för att göra sina röster hörda. Koalitionen bestÄr av E.ON, H&M Group, Scania och Siemens.

Scania har genomfört en analys som visar att det finns flera vÀgar att gÄ för att avveckla koldioxidutslÀppen. Studien, som har granskats av en extern akademisk panel, omfattar de tre transportsegmenten fjÀrrtransport, distribution och stadsbuss samt fyra lÀnder; Sverige, Tyskland, Kina och USA.

– Vi klarar av att sĂ€nka koldioxidutslĂ€pp med mer Ă€n 20 procent genom att det befintliga systemet utnyttjas smartare. Utöver detta finns flera brĂ€nsle- och drivlinespĂ„r pĂ„ vĂ€gen mot en fossilfri framtid. BiobrĂ€nslen minskar koldioxidutslĂ€pp snabbast och elektrifiering Ă€r det mest kostnadseffektiva, sĂ€ger Henrik Henriksson.

De huvudsakliga slutsatserna frÄn studien, The Pathways Study: Achieving fossil-free commercial transport by 2050, Àr smartare logistik, elektrifiering, biobrÀnsle och brÀnsleceller. Scania och dess studie menar dock att oavsett om en specifik vÀg blir utvald, eller om det blir en mix av de olika, sÄ krÀvs det Àven att intilliggande branscher blir fossilfria.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2