Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Trendforce Analys | 29 augusti 2018

Huawei petar Apple från andra platsen gällande smartphones

Den globala produktionen av smartphones är beräknad att växa med 6 procent under det tredje kvartalet 2018, jämfört med samma period 2017, enligt en rapport från Trendforce. Om beräkningarna stämmer kommer Huawei att peta Apple från andra platsen som världens största smartphone-leverantör två kvartal i rad.
Den globala marknaden för smartphones har ökat under det andra kvartalet 2018 med anledning av lanseringen av nya modeller från kinesiska smartphone-märken, och varumärkenas starka försäljning på marknader bortom Kina, enligt Trendforce. Resultatet blev att produktionen av smartphone ökade med 3 procent jämfört med det andra kvartalet 2017 och uppgick till 352 miljoner enheter, och förväntas växa med ytterligare 6 procent för att nå 373 miljoner enheter under det tredje kvartalet 2018.

Spänningen mellan Kina och USA kan dock leda till ökade kostnader för komponenter och därmed skapa högre priser för smartphones som ett resultat. Detta kommer också att påverka andelarna för smartphone-varumärken på den globala marknaden, vissa märken skulle tvingas att gå ut från marknaden snabbare på grund av trycket från kassaflödet, skriver Trendforce.

Samsung och Apple var ledande på den globala smarttelefonmarknaden, rankade på första respektive andra plats. Samsungs produktionsvolym av smartphone ökade marginellt QoQ till 74,4 miljoner under det andra kvartalet, men siffran representerade en minskning med 7 procent YoY. När det gäller det tredje kvartalet 2018 förväntas Samsung producera inte mindre än 70 miljoner smartphones med en marknadsandel lägre än 20 procent.

När det gäller framtiden, jämfört med andra leverantörer av Android smartphones står Samsung inför två problem som påverkar dess verksamhet. För det första är det relativt svårt för Samsung att utveckla nya affärsområden och för det andra har Samsungs andel på den kinesiska smarttelefonmarknaden minskat till endast cirka 2 procent på grund av den hårda konkurrensen med Kinas inhemska varumärken.

Apple föll till tredje plats med en produktionsvolym på 41,9 miljoner enheter under det andra kvartalet 2018, rankad efter Huawei, eftersom konsumenterna tenderar att ha en konservativ attityd under övergångsperioden för två generationer av iPhones. Företaget förväntas producera 43 miljoner smartphones under tredje kvartalet, en QoQ-tillväxt på 3 procent.

LG producerade 11,5 miljoner smartphones under andra kvartalet 2018, och produktionsvolymen förväntas växa med 10 procent till 12,8 miljoner enheter under tredje kvartalet på grund av semesterförsäljningen i Nordamerika vid årets slut.

Nokia har ständigt ökat produktionen av smartphones under de senaste kvartalen efter att ha byggt upp partnerskapet med FIH Mobile. Nokia har inte bara gynnats av FIH Mobiles förhandlingsstyrka, utan även utnyttjat det egna etablerade ryktet och sina distributionskanalerna. För andra kvartalet är Nokias totala produktionsvolym cirka 5,2 miljoner.

När det gäller HTC, vars marknadsandel har minskat sedan 2016, har bolaget lanserat nya modeller mindre ofta och har outsourcat en ökande mängd tillverkning till OEM:s för att minska kostnaderna. Tack vare efterfrågan från Nordamerika i det andra kvartalet 2018 producerade HTC 600.000 enheter, högre än i det första kvartalet.

Trots att Huaweis expansion på marknader bortom Kina har mött några motgångar i Nordamerika, har Honor-modellerna framgångsrikt presenterat varumärket på de europeiska och indiska marknaderna. Enligt TrendForces prognos ökade Huaweis produktionsvolym med 32 procent YoY till 44,35 miljoner enheter under andra kvartalet 2018, vilket överträffade Apple.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2