Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Linkopings Universitet Elektronikproduktion | 03 oktober 2018

33 miljoner till forskning om kvantbitar i rumstemperatur

Igor Abrikosov, professor i teoretisk fysik, fÄr tillsammans med kollegor vid Linköpings och Stockholms universitet drygt 33 miljoner kronor för att ta fram sÄ kallade q-bits i rumstemperatur.
Q-bits Àr kvantmekanikens minsta bestÄndsdelar och förhoppningen med den femÄriga forskningen av Igor Abrikosov och hans kollegor Àr att den ska lÀgga grunden för en ny teknisk revolution, med exempelvis nya typer av sensorer för medicinskt bruk.

Det finns halvledarkomponenter i dag som anvÀnder kvantmekaniska effekter, sÄsom dioder, transistorer och lasrar. Men dagens q-bits gÄr bara att framstÀlla vid mycket lÄga temperaturer, till exempel i supraledande material.

– Vi behöver pĂ„litliga fasta material som fungerar som kvantbitar, q-bits, om vi ska kunna arbeta i rumstemperatur. Vi vet att det finns fasta material, exempelvis diamant, dĂ€r kvantmekaniska spinn i defekter i materialet har just de egenskaper som passar för en q-bit, sĂ€ger Igor Abrikosov i ett pressmeddelande.

– Vi ska nu studera Ă€mnen med stora bandgap, sĂ„vĂ€l kiselkarbid som nitrider, exempelvis aluminiumnitrid och galliumnitrid, och har goda förhoppningar att hitta nya kandidater, sĂ€ger han.

Igor Abrikosov stÄr för de teoretiska berÀkningarna medan Linköpings-forskarna docent Vanya Darakchieva, professor Tien Son Nguyen och gÀstprofessor Mathias Schubert stÄr för de experimentella delarna. Professor Mohamed Bourennane vid Stockholms universitet har sin expertis i att ta fram elektroniska komponenter.

– Vi Ă€r bĂ„de stolta och glada över att ha tilldelats medel till vĂ„rt projekt dĂ€r styrkan ligger i att vi gĂ„r hela vĂ€gen, frĂ„n de teoretiska berĂ€kningarna i superdatorer, till att verifiera resultaten genom experiment, fram till konkreta komponenter som exempelvis en PIN-diod, sĂ€ger Igor Abrikosov.

De 33 miljoner kronorna kommer frÄn Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som i den hÀr omgÄngen av godkÀnnande av kapital har beviljat totalt 640 miljoner kronor till 22 forskningsprojekt inom medicin, naturvetenskap och teknik som bedöms ha möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 09:52 V11.10.13-1