Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© BASF Elektronikproduktion | 22 oktober 2018

BASF och Nornickel i europeiskt samarbete för batterimaterial

Tyska BASF framstÀller batterimaterial till elektriska fordon och Nornickel producerar bland annat kobolt och koppar. Tillsammans har de tvÄ nu inlett ett strategiskt samarbete för att tillgodose det ökande behovet av batterimaterial för elfordon.
BASF ska etablera sin första produktionsanlÀggning i Europa och har valt finska Harjavalta som placeringsort. Fabriken kommer att producera batterimaterial för den europeiska bilmarknaden och byggs pÄ en egen tomt intill ett nickel- och koboltraffinaderi som Àgs av Norilsk Nickel (Nornickel).

Fabriksinvesteringen ingĂ„r i BASF:s investeringsplan pĂ„ 400 miljoner euro och bygger vidare pĂ„ pilottillverkningen av batterimaterial som inleddes i Harjavalta 2018. Den nya fabriken vĂ€ntas bli klar för uppstart i slutet av 2020 och kommer att kunna leverera batterimaterial till drygt 300’000 eldrivna fordon per Ă„r.

BASF och Nornickel har samtidigt tecknat ett lÄngvarigt marknadsbaserat leveransavtal för nickel- och koboltrÄmaterial frÄn Nornickels metallraffinaderi. Avtalet garanterar sÀker, lokal materialförsörjning för batteritillverkning i Europa.

– I och med investeringen i Harjavalta kommer BASF nu att ha nĂ€rvaro i alla stora regioner med lokal tillverkning nĂ€ra kunderna, vilket kommer att gynna den snabbt vĂ€xande marknaden för elfordon. Samarbetet med Nornickel skapar en stark plattform som kombinerar styrkorna hos tvĂ„ ledande industriföretag inom materialförsörjning samt teknik för och tillverkning av batterimaterial, sĂ€ger Kenneth Lane, divisionschef för BASF Catalysts, i ett pressmeddelande.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1