Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Terrafame Elektronikproduktion | 25 oktober 2018

Terrafame bygger fabrik för batterikemikalier i Finland

AnlÀggningen kommer att etableras pÄ Terrafames befintliga industriomrÄde i Sotkamo, Finland och kommer att producera kemikalier till elbilar.
– Terrafame har nĂ„tt den planerade mĂ„lnivĂ„n i upprampningen av metallproduktionen. Under upprampningen har nettoförsĂ€ljningen ocksĂ„ förbĂ€ttrats, tillsammans med lönsamheten. Bolagets styrelse anser att detta Ă€r en bra tid för att fatta nya beslut om framtiden, sĂ€ger Lauri Ratia, styrelseordförande i Terrafame, i ett pressmeddelande.

I november förra Äret meddelade multimetallföretaget att de ville investera i produktion av nickel och koboltkemikalier för batteriprogram i Finland. Nu har de planerna blivit verklighet.

Investeringskostnaderna för anlÀggningen uppgÄr till cirka 240 miljoner euro (2,5 miljarder kronor). Företaget Finnish Minerals Group (tidigare Terrafame Group Plc) har tidigare sagt att de ska ge ett finansieringspaket pÄ cirka 200 miljoner euro (2 miljarder kronor) och har nu beslutat att ge ytterligare cirka 100 miljoner euro (1 miljard kronor), bestÄende av ett lÄn pÄ 43 miljoner euro (447 miljoner kronor) och en förpliktelse för investeringar pÄ 60 miljoner euro (625 miljoner kronor).

– Vi har tagit anlĂ€ggningsprojektet framĂ„t med beslutsamhet sedan hösten 2017, sĂ„ investeringsbeslutet som fattats av styrelsen Ă€r förvĂ€ntat. VĂ„r produktionsteknik möjliggör ett litet kolfotavtryck av nickel- och koboltsulfater som behövs för batterier för elfordon. VĂ„rt mĂ„l Ă€r att slutföra anlĂ€ggningen till slutet av 2020, med kommersiell produktion som startar i början av 2021, sĂ€ger Joni Lukkaroinen, vd för Terrafame.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2