Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Malardalens Hogskola Teknik | 19 december 2018

Studenter utvecklar autonom cykel och sophämtningsrobot

Studenter som går sista året på civilingenjörsprogrammet i robotik och masterprogrammet i intelligenta inbyggda system vid Mälardalens Högskola (MDH) har under hösten arbetat med utvecklingen av en självkörande cykel och en autonom sophämtningsrobot.
De två forskningsprojekten heter Autobike och Unicorn och har skapats mellan studenter, forskare och företagspartner.

Målet med projektet Unicorn är att utveckla en autonom sophämtningsrobot som kan köra mellan bostäder i ett bostadsområde, för att hämta hushållens sopor och köra soporna till en återvinningscentral.

‚Äď Projektet har sin grund i ett tidigare projekt d√§r vi utvecklade en soph√§mtningsrobot som skulle underl√§tta arbetet vid t√∂mningen av sopk√§rl. I samband med projektet Roar, uppkom id√©n om att utveckla sm√•, sj√§lvk√∂rande robotar som k√∂r runt i bostadsomr√•den och t√∂mmer soporna flera g√•nger i veckan, s√§ger Mikael Ekstr√∂m, docent i robotik och ansvarig f√∂r kursen, i ett pressmeddelande.

Unicorn är ett samverkansprojekt mellan MDH, Chalmers, Göteborgs stad, Hiab, Husqvarna, PWS och Volvo Group. På MDH är det studenter från civilingenjörsprogrammet i robotik och studenter från masterprogrammet i intelligenta inbyggda system som arbetat med projektet under hösten.

‚Äď Vi har arbetat med att utveckla systemet f√∂r robotens lokalisering och systemet f√∂r hur roboten ska kunna lyfta sopk√§rlen, samt att tydligt visa robotens intention, s√§ger Ulrik √Ökesson, student som arbetat med projektet Unicorn.

Syftet med projektet Autobike är att utveckla en självkörande cykel som ska användas i testmiljöer för autonoma bilar. Innan autonoma bilar lanseras på marknaden testas de i testmiljöer för att säkerställa att de fungerar som de ska och till exempel kan väja för en cyklist som dyker upp helt oväntat.

‚Äď I dagens testmilj√∂er anv√§nds cyklar som dras med hj√§lp av linor. Men i detta projekt ska vi utveckla en cykel som √§r sj√§lvk√∂rande och beter sig som en cyklist, s√§ger Mikael Ekstr√∂m.

Projektet sker i samverkan mellan MDH, Chalmers, AstaZero, Cycleurope och Volvo Cars. Under hösten har studenterna arbetat med alltifrån val av cykel och utvecklingen av elektroniken, mjukvaran, programmeringen och mekaniken, till implementering av kontrollsystemet och testning av cykeln.

‚Äď Vi ansvarar f√∂r sj√§lva byggandet av cykeln och designen av ett kontrollsystem som ska g√∂ra att cykeln kan vara helt sj√§lvk√∂rande och sj√§lvbalanserande, s√§ger Ther√®se Eriksson, som arbetat med projektet Autobike.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2