Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© bakhtiarzein dreamstime.com Elektronikproduktion | 22 januari 2019

Företag ska fatta bättre beslut med inre digitalisering

Data är viktigt för företag för att fatta beslut och kunna läsa av vad tidigare beslut har betytt för dem. Enligt Hans Reich, lean-expert vid Chalmers, gör sig dock företagen av med stora majoriteten av sin data och försvårar på så vis sin egen bana för beslutsfattande.

Att koppla ihop affärssystem och verktyg inom till exempel ett tillverkningsföretag och samla all data från de olika delarna gör att arbetet flyter på smidigare, i sann lean-anda. Hos Tonsjö i Bohuslön är det exakt det som pågår. Företaget startade sin resa för en mer effektiv verksamhet under 2017 då företaget kom fram till målet att bli så datadrivna att de kan sluta fatta produktionsbeslut baserade på tyckande och i stället fatta dem utifrån fakta, skriver Tillväxtverket. – Vi tog ett formellt beslut i styrelsen om att förbättra företaget inom en rad strategiska områden. Det var i grunden en helhetssyn som behövdes snarare än en digitaliseringsresa. Vi ville få med oss lean-perspektivet som ju handlar om att i allt vi gör eliminera processer som inte skapar mervärden för kunden, säger Clas Tengström, vd för Tonsjö, till Tillväxtverket. För lean-experten Hans Reich är ett företags inre digitalisering en stor del av att göra sig av med onödiga stycken och skapa ett arbetssätt som är bättre för arbetarna och företaget. – I dag slänger företagen 98 procent av all data i företaget och cheferna tar beslut hur det gick i går baserat på gamla sanningar. Med inre digitalisering sparar du all data i molnet och kopplar ihop alla öar i företaget med hjälp av appar och får fram fakta i realtid. Det vill säga att du går från tro till faktabaserade beslut i realtid så företagen kan bli mycket mer lean, säger Hans Reich, expert inom lean vid Chalmers, till evertiq.
Under Evertiq Expo i Göteborg onsdag 23 januari kommer Lean-experten Hans Reich just att prata om varför inre digitalisering är så viktigt för företag att ta till sig och använda sig av. Om du vill veta mer om ämnet och deltagande på mässan, följ denna länk.
Annons
Annons
2020-10-20 19:22 V18.11.10-1