Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 08 november 2002

Electropolis - en flopp

Hans FÀlts jÀttesatsning Electropolis i Kalix riskerar att bli en stor smÀll för skattebetalarna. Ett misslyckat projekt, sÀger Robert Forsberg (S), Kommunalpolitiker.
I december 99 offentliggjordes planerna av initiativtagaren Hans FÀlt som dÄ var ordförande i den norrlÀndska elektronikföreningen och grundare av legotillverkaren FÀlt Elektronik.

"Inom fem Är ska vi ha en teknikpark, Electropolis, i Kalix. DÀr ska elektronikföretagen, forskning och olika stödjande parter som till exempel Almi och Norrbottens forskningsrÄd finnas." sa Hans FÀlt till tidningen NorrlÀndska Socialdemokraten.

Hans FÀlt blev den första att flytta in, med företaget FÀlt elektronik AB som senare drabbades av brand och konkurs. Men det visade sig att det var svÄrt att rekrytera kompetent personal till Electropolis. Hans FÀlt utsÄgs till projektledare pÄ konsultbasis men har slutat det tidsbestÀmda uppdraget i somras, dÄ pengarna för tjÀnsten var slut.

Nutek har tidigare nÀmnt att man tÀnker skjuta till 13 miljoner kronor i bidrag för att hÄlla verksamheten vid liv. Det Àr emellertid nu osÀkert om Nutek fortfarande Àr intresserade. Om det inte blir nÄgra pengar fÄr kommunen stÄ för hela notan. Kommunen hoppas i sin tur pÄ EU-bidrag för att kunna anstÀlla en projektledare, vars frÀmsta uppgift Àr att marknadsföra och locka företag till elektronikparken. Hans FÀlt vill inte sÀga huruvida han Àr intresserad av att fortsÀtta det arbetet, "det fÄr jag ta stÀllning till om det blir aktuellt". Etapp ett av bygget Àr sedan lÀnge fÀrdig, men det Àr högst osÀkert om det blir nÄgon etapp tvÄ.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2