© Petra Älvstrand
Elektronikproduktion |
Luleåforskare i världstoppen inom robotik och AI
– Vi har fortfarande inte insett omfattningen av framgången, kommenterar lagmedlemmen George Nikolakopoulos i ett pressmeddelande.
En av världens mest avancerade och prestigefyllda tävlingar inom robotik och artificiell intelligens går under namnet Subterranean Challenge. En uppgörelse där sex stycken robotikforskare från Luleå nyligen utsetts till några av världens bästa, framgår det av ett pressmeddelande.
Robotikgruppen vid Luleå tekniska universitetbestår av George Nikolakopoulos, Andreas Papadimitriou, Björn Lindqvist, Anton Koval och Christoforos Kanellakis. Och som en del av NASA:s lag CoSTAR – där även Caltech, MIT och koreanska KAIST ingick – kammade man nyligen hem andraplatsen i den första deltävlingen av tre i Pittsburgh, Pennsylvania.
– Vi har fortfarande inte insett omfattningen av framgången. Att vara bland de bästa i världen inom robotik är en fantastisk prestation, inte bara för vår forskargrupp utan för hela universitetet och dess positionering inom robotik och AI, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation vid Luleå tekniska universitet.
Deltävlingens utmaning var att med hjälp av autonoma system kartlägga, identifiera och rapportera artefakter i en gruva. En del lag använde sig av drönare, andra av markgående robotar. Enligt pressutskicket passade den utmaningen Luleåforskarna perfekt.
– Det finns många forskargrupper runt om i världen som framgångsrikt lyckats flyga autonoma drönare inomhus i labb. Men få förutom vår grupp har förmågan och kunskapen att flyga utomhus och därmed minska klyftan mellan teori och den verkliga världen, säger George Nikolakopoulos.
Nästa deltävling går av stapeln i februari 2020 och kommer handla om att utforska urbana underjordsmiljöer.