© Elektronik Mekanik
Elektronikproduktion |
Elektronik Mekanik firar 25 år med rekordförsäljning
Efter fem år av bokslut med stigande siffror hoppade den Västerås-baserade kretskorts-aktören Elektronik Mekanik upp rejält under fjolåret.
Elektronik Mekanik – med sitt säte i ingenjörsmetropolen Västerås – är inne på sitt 25 år som aktiebolag. Räknar man dessutom in åren innan dess, tillbaka till 1991, har verksamheten snarare närmare 30 år på nacken.
Thomas Zeijlon, vd på bolaget sedan 2017, har varit med sedan 1992 och har under lång tid sett en verksamhet växa fram till en spelare att räkna med på marknaden.
– I början var det inte mycket kretskortmontering, utan mer åt mekanik och sammansättning. Elektroniken kom in som en naturlig del under 2000-talet då vi köpte in en mängd maskiner. Därefter blev kretskorten vår kärnverksamhet, säger Thomas Zeijlon till Evertiq.
Sedan fem år tillbaka har boksluten hos Elektronik Mekanik befunnit sig på en stadig resa uppåt, för att under fjolåret nå en rekordtopp på strax över 39 miljoner kronor. Detta innebar ett stort kliv uppåt från året innan med nära på tio miljoner kronor. Samtidigt noteras bolaget för en tillväxtökning på 22 procent.
– Ett resultat av gediget arbete, intresserad och kunnig personal samt nära kundrelationer och en effekt av investeringarna vi har gjort, säger Thomas Zeijlon.
En bidragande faktor till det gångna årets medvind har Elektronik Mekanik mycket att tacka ett stort antal kunder för som drivit verksamheten framåt, enligt vd.n. Samtidigt vill Zeijlon rikta strålkastarljuset på de stora investeringar bolaget gjort i sin maskinpark och verkstadslayout de senaste två åren, vilket möjliggjort en ännu effektivare produktion och möjlighet till ökad kapacitet.
Maskinparken som i dag finns till förfogande består av maskiner från Hanwha (ytmontering), ERSA (ugn och selektiv), SAKI (SPI och AOI), YJ link (lasermärkning och hantering), ASM (screentryckning) samt KOLB (tvätt). Ett av de senaste tillskotten är ytterligare en maskin för selektivlödning av modellen Ersa Versaflow 3/45.
– Vårt hårda arbete med LEAN-tänket för att effektivisera vår layout i kombination med maskinparkens egenskaper gör att vi till exempel har möjligheten att i dag ytmontera 40 procent fler komponenter än vad vi haft tidigare, säger Thomas Zeijlon.
Vd:n berättar att med den utökade kapaciteten – som även är möjlig att fördubbla genom att gå upp i skift – ligger fokus på att hitta fler kunder för att bredda kundnätet ytterligare inom industriella applikationer. I den mån det går.
Det Zeijlon menar är förstås den rådande situationen rörande coronaviruset (COVID-19). I och med de senaste direktiven rörande sociala sammankomster har bland annat en rad branschmässor den närmaste tiden runt om i världen inte varit möjliga att genomföra.
Hittills har arbetet fortsatt i vanlig ordning hos Västerås-företaget, som försöker håller en så stor del av mötena på digital väg. Dock ser man, precis som många andra, komponentbristen som ett problem som hägrar vid horisonten.
– När och i vilken omfattning det kommer ske en brist på komponenter återstår att se. Vi följer precis som alla andra utvecklingen minutiöst för att få tillgång till den senaste informationen. Vi hoppas att detta går över så snabbt som möjligt, avslutar Thomas Zeijlon.