Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Followit Sweden
Elektronikproduktion |

Svensk elektroniktillverkare reser sig ur askan

Den 23 april försattes Followit Sweden i konkurs. Men bara en månad senare stod elektroniktillverkaren från Lindesberg med en ny ägare. Genom att nå en bredare målgrupp är förhoppningen god om att få rätsida på verksamheten.

Sedan grundandet för 20 år sedan har Followit Sweden etablerat sig som en specialist inom positionering av djur, transporter, fordon, människor och värdefull egendom. Från produktionsanläggningen i Lindesberg har företaget och dess anställda inriktat sig på tillverkning av halsband och dosor som använts för spårning av allt ifrån geparder, till värdetransporter världen över. Men samtidigt som människorna bakom tekniken har rönt framgångar berättar de gradvis försämrade nyckeltalen en inte lika munter historia. Så sent som för två år sedan landade resultatet på minus sex och en halv miljon kronor. En trend som höll i sig även under fjolåret, och som inte blev bättre av den rådande pandemin. Till slut rann bägaren över och drev företaget till att ansöka om konkurs i slutet på april. Bredare målgrupp ska få rätsida på verksamheten Enligt den nya ägaren – elektronikspecialisten BL Hajpa från Kalix, under ledning av Mattias Karlsson – beror de röda siffrorna på att man inte har haft örat mot rälsen. – Produkterna har mer funktionalitet än vad marknaden efterfrågar, säger Mattias till Evertiq. Företagets fokus på sofistikerad teknologi blev på så vis en form av akilleshäl, menar vd:n. Detta har i sin tur resulterat i att man bland annat fått kalla handen i upphandlingar med nyckelkunder, till exempel universitet, som eftersökt mindre komplex spårningsutrustning för en billigare peng.
Mattias Karlsson © Discendo
Av köparens ord att döma låter det som att lösningen på problemet har legat framför näsan på verksamheten hela tiden. – Followit är stolta över att ha tagit fram en världsledande produkt, och har ihärdigt försökt att sälja den. Det som behöver göras är att komplettera den avancerade utrustningen med sådan som är lite mer avskalad och som kan säljas billigare, säger Mattias. Förvärvet en no-brainer – trots utmaningarna BL Hajpas vana att tillverka, reparera och konfigurera ett brett spektrum av elektronik gjorde att man i ett tidigt skede såg en rad likheter till verksamheten i Lindesberg. Däremot saknade man inte konkurrens när Lindesbergsverksamheten låg uppe för försäljning. – Det fanns tre eller fyra andra intressenter med i bilden, som ville köpa upp vissa delar av företaget, berättar Mattias. En starkt bidragande orsak till att BL Hajpa drog det längsta strået var att man enligt vd:n tittade på hela verksamheten. – Vi såg ett företag som gått dåligt under en längre tid, men att det fanns en underliggande verksamhet som vi ansåg som rolig, spännande och som kan ge synergieffekter på produktionssidan i Kalix, säger Mattias och ger scenarier där Followit kan tänkas bidra med viss kapacitet som saknas i Kalix. – I Lindesberg finns det även mer ingående kompetens, bland annat inom mjukvaruutveckling, tillägger Mattias. Behåller personalen Men det skönaste beskedet att förmedla var att hela den befintliga personalstyrkan står intakt. – Alla anställda i konkursen erbjöds fortsatt arbete under det nya ägandet. Tre har dock valt att inte fortsätta, men vi bedömer att vi ändå ligger på en fullgod bemanningsnivå och ser i dagsläget inget behov av att utöka arbetskraften i Lindesberg, säger Mattias. Och det dröjer inte särskilt länge innan det första resultatet av nysatsningen visas upp för omvärlden. – Om en till två månader kommer vi presentera nya produkter för applicering på mindre djur som gör oss unika på marknaden. Innan dess ska vi få ut en provserie i slutet på sommaren, och siktar på leverans i mitten av oktober, berättar Mattias. Spår ljusa framtidsutsikter Ett nytt marknadsfokus, möjligheten att behålla större delen av arbetskraften och kompetensen samt att stötta upp varandra i produktion och utveckling bådar gott för framtiden, berättar Mattias. – Vi känner att analysen vi har gjort håller, och vi har stora förhoppningar om att vända kursen hos Followit till positiva resultat. Nu i veckan landade man en order från sin första kund i Tyskland, där ett universitet beställt 40 halsband till ett forskningsprojekt för att följa hyenor, avslutar Mattias Karlsson. Followit Swedens vd Johan Bennersten lämnar företaget i samband med ägarskiftet. I hans ställe går en från personalen i Lindesberg in som platschef, och rapporterar till Kalix.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-2