© Nvidia
Elektronikproduktion |
Arms medgrundare dömer ut Nvidia-affären som ”katastrofal”
Helgens utannonserade miljardaffär mellan Nvidia och Softbank Group har redan skapat reaktioner inom industrin. En av de som tagit högst ton är ingen mindre än Arms medgrundare, Hermann Hauser, som klassar affären som en katastrof och anser att den borde stoppas.
Hermann Hauser skräder inte orden när han kommenterar Nvidias förvärv av det Cambridge-baserade designhuset Arm.
I en intervju för nyhetsbyrån Reuters beskriver han affären som “en katastrof för Cambridge, Storbritannien och Europa”. “Det här är det sista europeiska teknikbolaget med global relevans, och så säljs det till amerikanerna,” fortsätter medgrundaren.
Hauser har uttryckt sitt missnöje över tidigare affärer som involverat Arm. För drygt fem år sedan, då Softbank Group gick in som ny ägare, tog han till Twitter och sa; “ARM är mitt livsverk. Förslaget som lagts fram till Softbank innebär en sorgens dag, både för mig och för Storbritannien som en tekniknation.”
Samtidigt som Softbank inte har tummat på Arms öppna licensieringsmodell och har låtit dess neutrala position på marknaden stå intakt, uttrycks nu en rädsla nu att affärsmodellen går i stöpet. Han menar att den neutralitet som Arm är känd för riskerar att äventyras i händerna på en Nvidia.
Arms framgångar är starkt kopplade till att bolagets arkitektur har varit öppen för andra – Qualcomm, Samsung, Apple, med flera – att använda den i sin chiptillverkning. Att en så viktig spelare för industrin nu faller i händerna på en konkurrent är det som ligger till grund för kritiken, kombinerat med att den rådande handelskonflikten mellan USA och Kina.
Hauser har enligt nyhetsbyrån sökt stöd från den brittiska regeringen, som han vill ska utlysa tre krav kopplade till affären: Jobben ska vara kvar i landet, bolagets affärsmodell ska förbli intakt, och att Arms kunder blir ett undantagsfall i USA:s granskningar.
Ett av Softbanks löften i samband med köpet av designhuset var att hemmaborgen skulle vara kvar i Cambridge, samtidigt som det skulle ske en fördubbling av personalstyrkan i landet över de kommande fem åren. Nvidia klargjorde i söndagens pressmeddelande att man ämnar fullfölja dessa åtaganden. Dock så löper det löftet ut under den innevarande månaden.
Bolagstopparna för Nvidia och Arm – Jensen Huang och Simon Segars – bedyrade i en intervju för Reuters att Nvidia kommer behålla Arms bas i Storbritannien, vilket gör att designhuset i sin tur slipper undan exportlagarna från landet på andra sidan Atlanten, och att det inte ska heller inte tummas på licensieringsmodellen.