© Northvolt
Elektronikproduktion |
I år ska batterier börja produceras i Skellefteå
2021 är ett år som är planerat att bjuda på en betydelsefull milstolpe. Året då battericeller faktiskt ska rulla ut ur Northvolts fabrik i Skellefteå är här.
Det har snart gått fyra år sedan nyheten om en batterifabrik i storlek med Gamla Stan skulle byggas någonstans i Sverige; och i år ska de första batterierna faktiskt produceras i jättefabriken som slutligen hamnade i Skellefteå.
Evertiq tog kontakt med Jesper Wigardt som är kommunikationschef hos batteritillverkaren för att stämma av hur det ser ut nu när vi går in i vad som ändå måste dubbas till bolagets viktigaste år.
Jesper berättar att nu startar bolaget upp igen, i stor skala, efter en välförtjänt ledighet under jul och nyår. Produktionen är som sagt planerad att officiellt dra igång i år och just nu håller man planen.
– Just nu går vi från att, i mångt och mycket, ha varit en byggarbetsplats till att gå in i en installationsfas. Det finns vissa delar där det fortfarande krävs lite byggnation, men på det stora hela är det nu dags för installationen av produktionsutrustning, säger Jesper Wigardt till Evertiq.
Projekt i den här skalan kan inte riktigt startas med en knapptryckning och sedan är produktionen igång och spottar ur sig batterier i full skala. Produktionsstarten är inte en binär definition som Jesper säger.
– Med installationsfasen igång så är produktionsstarten mer en process och en gradvis uppskalning under året.
Så definitionen om när, eller snarare vid vilken nivå, vi säger att att fabriken officiellt är igång är på sätt och vis svår att avgöra. Men klart står det att innan årsskiftet kommer det att produceras battericeller i en betydande skala vid fabriken. Och vad som händer sen är öka upp denna till en storskalig produktion.
Det har nu gått fyra år sedan det här projektet faktiskt sjösattes, berätta lite från ditt eget perspektiv, vad har varit svårigheterna och vad har varit höjdpunkterna?
Det har som sagt endast gått fyra år sedan Northvolt sjösattes, och sedan dess har man vuxit i en hiskelig takt. Vid frågan om höjdpunkterna under projektet gång svarar Jesper Wigardt att förutom de givna vinsterna som görs vid daglig problemlösning så är framgången i att täcka jätteprojektets kompetensförsörjning det som står ut mest.
– Just nu är vi över 1000 personer med över 70 olika nationaliteter. Det säger en hel del om att den kompetensen vi söker inte finns koncentrerad här i Sverige, eller i Europa heller för den delen. Men under 2020 lyckades vi, trots pandemin, att ungefär dubbla antalet anställda, och vi siktar på att göra det samma under 2021.
Som Jesper är inne på är kompetensförsöjningen en stor pusselbit. Och för att den enorma omställning som just nu sker i och med elektrifieringen ska hålla takten, kommer det att krävas en del ”brygglösningar” för att överföra kunskapen och kompetensen inom industrin så att den kan fortsätta växa.
Det har under fjolåret annonserats en hel del olika batterifabriks projekt runt om i Europa och ni står nu på tröskeln till att dra igång produktionen, hur stort och viktigt är faktiskt det här försprånget?
– Det är på sätt och vis ett fönster som just nu står öppet för att etablera den kapacitet som spås behövas i Europa. Och det här fönstret kommer självklart inte vara öppet för alltid, vilket är varför vi ser alla dess projekt annonseras och planeras just nu. Så det faktum att vi kom igång när vi gjorde och står där vi nu står är självklart otroligt stort och viktigt, säger Jesper.