Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Thor Balkhed Teknik | 12 februari 2021

Biosensorer kan berätta hur växterna mår

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat biosensorer som gör det möjligt att övervaka sockernivåerna i växters vävnad i realtid – något som skulle kunna hjälpa jordbruket att anpassa produktionen för att klara klimatförändringarna.

Forskargruppen, som är ledd av Eleni Stavrinidou, har tillsammans med Totte Niittyläs forskargrupp vid Umeå Plant Science Centre, utvecklat sensorer som är baserade på organiska elektrokemiska transistorer. Biosensorerna implanteras i växter och mäter kontinuerligt sockernivån i upp till två dagar för att ge information om tillväxt och andra biologiska processer. – Just nu används sensorerna för grundforskning på växter men i framtiden kan de användas inom jordbruket för att optimera förutsättningarna för tillväxt eller övervaka kvalitén på produkten. På sikt kan informationen också användas för att ta fram nya växtslag som växer under icke-optimala förhållanden, säger Eleni Stavrinidou, biträdande professor vid Laboratoriet för organisk elektronik på institutionen för teknik och naturvetenskap vid LiU i ett pressmeddelande. Biosensorer som håller koll på sockernivån hos människor finns redan på marknaden i form av blodsockermätare som främst används av diabetiker. Men samma typ av teknik har hittills inte tillämpats på växter. Men med hjälp av den nyutvecklade biosensorn kan forskarna få information utan att skada växten och därmed lägga ytterligare en bit till pusslet om växternas ämnesomsättning.
Annons
2021-05-27 14:20 V18.18.11-1