Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion |

Världens största drönare byggs i Åtvidaberg

En enorm drönare med förmågan att kunna lyfta upp till ett halvt ton går att hitta i en hangar i Åtvidaberg, bolaget bakom jättedrönaren är ACC Innovation, en del av ACC Group AB.

En drönare som kan lyfta ett halvt ton är stort, men inte stort nog. Bolaget siktar nämligen på att utveckla modeller som klarar av att lyfta tre gånger så mycket, det framgår av ett reportage av SVT Nyheter. 

Enligt vd Claes Drougge är det världens största multikopter, eller quadkopter som de också kallas, som står i bolagets testlaboratorium – tillika hangar. 

Claes Drougge berättar för SVT drönaren skulle kunna användas vid exempelvis bekämpandet av skogsbränder, där man då kan jobba dygnet runt utan att riskera piloter eller behöva ta hänsyn till rök, gaser eller mörker. 

Just nu befinner sig bolaget i förhandlingar om en enorm beställning på cirka 200 jättedrönare. 

Claes Drougge berättar för SVT Nyheter att bolagets jättedrönare kostar mellan en och tio miljoner kronor, allt beroende på konfigurationen och vilken typ av utrustning som ska finnas på. Han berättar även att man just nu använder förbränningsmotorer för att kunna ha längre flygtid 

– Det här är en ”gamechanger”. Det här kommer att kunna påverka allt i vårt samhälle, att man nu kan använda obemannade farkoster på samma sätt som man använder helikoptrar idag, säger Claes Drougge till SVT. 

Förhoppningen nu är att jättedrönarna ska kunna tillverkas i Åtvidaberg, även om det kommer att landa en jättebeställning. Bolaget huserar i Facits gamla fabrik, men den 50’000 kvadratmeter stora ytan räcker inte till längre så planen är att bygga ut och förse verksamheten med ytterligare 10’000 kvadratmeter. 

Men det är inte bara drönare som flyger som är det enda som byggs vid fabriken. I en del av anläggningen tillverkas också undervattensdrönare som utvecklats av bolaget. Dessa används framförallt inom forskning och enligt vd:n har bolaget sånt 200 exemplar till 17 olika länder. Claes Drougge berättar för SVT Nyheter om planen att kombinera dessa två olika typer av drönare, där de luftburna i framtiden kan flyga iväg med undervattensdrönarna för att placera dem i haven där de ska genomföra sina uppdrag.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons