© Enics
Elektronikproduktion |
Evertiq tar tempen på industrin – Enics
Det har gått över ett och ett halvt år sedan coronapandemin började förgrena sig över världen. Hos kontraktstillverkaren Enics i Västerås har verksamheten klarat sig bra trots utmaningar med förseningar och komponentutmaningar.
Hos Enics i Västerås har pandemin påverkat verksamheten på så vis att projekt skjutits upp och att tillgången på komponenter varit begränsad. Samtidigt som man ser att bristen sträcker sig in en bit på nästa år ser orderingången bra ut och intensifierat sin sourcing-organisation för att få tag på material. Enics försäljningsansvarig i Västerås, Thomas Larsson, tar oss med på en tillbakablick.
2020 är nu bakom oss, hur var året för bolaget?
– Om vi tittar enbart på enheten i Västerås tappade vi lite av försäljningen mot 2019, och det beror på att en del kunder fick förseningar i sina leveranser ut på marknaden, säger Thomas Larsson till Evertiq.
Var låg svårigheterna under årets gång?
– Eftersom att vi jobbar mycket mot industri och har kunder inom automation var det en hel del projekt som sköts upp. Pandemin hade börjat komma i gång ordentligt och medförde att vi hade lockdown i flera länder som vi säljer till.
Hur har problemet med tillgången på komponenter påverkat er?
– Under 2020 var det mer att fabriker och marknader var stängda. Det kunde vi lösa genom att hämta komponenter från någon annan av en tillverkares fabriker. Det var även svårt att hitta transportmöjligheter efter att passagerartrafiken drog ner och minskade möjligheterna att ta hem elektroniken med flygfrakt. Det gjorde även att fraktpriserna gick upp. I dagsläget upplever vi fortfarande en obalans på marknaden.
Hur jobbar ni proaktivt för att undvika eventuella problem relaterat till detta?
– Vi har skapat ett nära och regelbundet samarbete mellan olika funktioner där vi tittar kontinuerligt på orderläget, sätt att få hem komponenter och transportläget. Enics har också skärpt till sin sourcing-organisation, bland annat med en form av task force som kan sättas in vid behov för att säkra vissa komponenter som är besvärliga.
Vad är den allmänna känslan nu när vi går mot slutet av 2021 och således närmar oss 2022?
– Orderingången är väldigt god, både i Västerås och på koncernnivå. Många kunder har dragit i gång och aviserar att det finns mycket i pipelinen. Vi möter detta med en uppgraderad maskinpark och processer för snabbare prototyper och uppskalning av produktionen. Samtidigt är vi medvetna om att utmaningen med komponentbristen inte är över, och att vi kommer fajtas med det här åtminstone det kommande halvåret, avslutar Thomas Larsson.