Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mchudo dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Ödesfrågor för industrin diskuteras i Göteborg

Tisdagen den 14 september går startskottet för Evertiq Expo på Svenska Mässan i Göteborg. Under en heldag kommer aktuella ämnen att belysas – bland annat om vilka strategier det finns för att säkra behoven av materialflöden för produktion.

Det finns knappt någon som har lyckats undgå att det just nu råder en stor brist på elektronikkomponenter. 

Medan de närmast drabbade – industrierna – har sett problematiken växa under en längre tid, har ämnet via frekvent nyhetsrapportering letat sig in i vardera hushåll, världen över. Det berör alla på något sätt, om än i olika utsträckning. Läget på halvledarmarknaden är ett orosmoment – och hur länge effekterna av bristen kommer finns kvar är svårt att sia om, men vissa menar att det finns sätt att göra det enklare för sig själv. 

– Utifrån dagens problematik med att få fram komponenter för att säkra produktionen finns det alternativa strategier att som inköpare säkra behoven på, säger Bengt Lundell, Sales & Marketing Director på Martinsson Elektronik, som under Evertiq Expo Göteborg kommer att prata om strategier för att säkra materialflöden för produktion. 

– När en inköpare inleder ett partnerskap med en leverantör innebär det att man köper en funktion som ersätter det man gjorde på egen hand. Det gör att det tillkommer krav och ansvar för båda parter. Om krav på flöden, långsiktighet och att leveranserna sker. Och i pandemins spår har det blivit än mer aktuellt, vilket är en viktig del ett belysa, förklarar Bengt Lundell. 

Kort menar Bengt att det finns inköpsstrategier som kan göra företag mer framgångsrika. 

Ytterligare problem för industrin på horisonten 

En annan ”het” potatis som kommer att stå i rampljuset under Evertiq Expo är kanske ”världens mest okända ödesfråga” – vi pratar här om elektronikkylning. 

Digitaliseringen är beroende av nya generationer av elektronikhårdvara som kan leverera högre prestanda i mindre format och med kortare svarstider än vad som någonsin tidigare utvecklats av industrin. I takt med detta blir elektroniken bokstavligen hetare än någonsin. Jussi Myllyluoma, som är initiativledare för Cool Sweden Initiative, Smartare Elektroniksystem, menar att de termiska utmaningarna och förmågan att lösa dem inrymmer därmed en kritisk, rentav ödesdiger, fråga för branschen; den som bäst kan tillämpa den mest överlägsna kylteknologin kan vara den som står som vinnare av kontrakten. 

– Givet insikten om vikten av kylteknik för industrin kommer nästa fråga, och det är den som verkligen är kritisk; vad gör vi i vårt eget hörn av världen för att säkerställa att våra egna företag har tillgång till teknik som gör dem konkurrenskraftiga på en global marknad?, förklarar Jussi Myllyluoma. 

– Jag försöker förmedla en känsla för det läge dit teknikutvecklingen och digitaliseringen fört industrin idag, specifikt i förhållande till behovet av kylteknik. Jag tror inte att jag i min problemformulering säger mycket som åhöraren inte redan vet — men jag tror jag sätter pusselbitarna i en lite annan ordning, vilket kan ge nya perspektiv på frågan. 

Jussi menar att digitalisering och elektrifiering snabbt för vår industri mot en teknisk brytpunkt som kräver en större samordnad ansats att lösa än vi för tillfället är rustade för — och att alla företag i branschen kan på något litet sätt vara med om att säkerställa att den ansatsen tas. 

För den som vill veta mer om den rådande komponentsituationen eller den ödesfråga som är elektronikkylning kommer både Bengt Lundell och Jussi Myllyluoma diskutera ämnena under Evertiq Expo Göteborg.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons