Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 08 december 2000

Även Intel vinstvarnar

Problemen i halvledarbranschen och pc-industrin drabbar nu världens största chiptillverkare Intel. Företaget varnar för lägre vinst än väntat under fjärde kvartalet och sämre försäljning. Orsaken är oväntade avbokade order från pc-tillverkare.
Fjärde kvartalet brukar vara den starkaste tiden på året för Intel, som bland annat tillverkar de Pentiumprocessorer som används i majoriteten av alla persondatorer. Normalt stiger försäljningen med runt 10 procent då. Men årets fjärde kvartal ser ut att bli det sämsta på många år.

I stället för en ökning av försäljningen på 4-8 procent väntas nu försäljningen under det fjärde kvartalet hamna på samma nivå som under tredje kvartalet, 8,7 miljarder dollar. Omräknat i kronor handlar det om ett tapp i försäljningen på 3-7 miljarder kronor. Analytiker hade räknat med en vinst på 42 cent per aktie, enligt First Call/Thomson Financial. Nu har de förväntningarna skruvat ned till 36 cent per aktie.

Intels varning är bara en i raden från flera amerikanska it-bolag. Tidigare har Motorola, Apple och Gateway varnat för sämre resultat än väntat beroende på sämre efterfrågan på mobiltelefoner, pc-datorer med mera.

Problemen för Intel beror nästan enbart på försäljningen av pc-processorer. Företagets andra divisioner, som den som tillverkar flashminnen som bland annat används i mobiltelefoner och digitalkameror och serverdivisionen går fortfarande bra.

Intel räknar också med att vinsten från räntor och andra intäkter, som inkluderar Intels ägande i andra teknikbolag, bara blir 675 miljoner dollar, inte 950 miljoner dollar som tidigare förutspått. Anledningen är det allmänna raset på it-aktier.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-10-15 23:56 V11.6.0-1