Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Brinja
Elektronikproduktion |

Brinja siktar mot större avtryck och större volymer

Efter två utmärkelser och en tankning på flera miljoner är Brinja redo att få ytterligare fart på verksamheten. Den säkerhetsinriktade IoT-startupen från Göteborg är på väg mot en ny investeringsrunda för expansion och sonderar marknaden efter en lämplig framtida produktionspartner.

Först korades bolaget som vinnare av Swedish Embedded Award 2019, sedan fick man titeln “årets Elektronikföretag i Västsverige 2020”, och kort efter det tankades kassan upp med tio miljoner kronor för att accelerera i Norden och framöver börja expandera i Europa. Anna Rundgren, Growth Manager på Brinja, berättar för Evertiq att störst fokus just nu ligger på huvudmarknaden, Sverige, och då framför allt byggbranschen. Här har företaget haft betalande kunder sedan snart fyra år tillbaka och har tid knutit till sig stora kontrakt från branschjättar som NCC, Skanska och Peab. – Vi har bland annat haft vårt evakueringssystem på ett jättestort byggprojekt precis utanför Bromma flygplats, som täcker 83’000 kvadratmeter, säger Anna Rundgren till Evertiq. Produktutbudet består i dag av gateway-enheten Brinja Core och sensornoden Brinja Node. Tjänsterna räknar, utöver evakuering, in ljuskontroll, kvalitetsmätning och betongmätning. Digitaliseringen som företaget är med och genomför inom byggindustrin sker genom att trådlöst koppla ihop sensorer och kontrollsystem på byggarbetsplatsen med en app i mobiltelefonen som kan skicka notifikationer, sms och varna. – Man har tidigare gjort testevakueringar vid byggprojektet utanför Bromma flygplats. Där är det flera hundra medarbetare inne på bygget varje dag. De har flera våningar under jord, vilket gör att det inte går att kommunicera med dem som befinner sig där nere med mobiltelefon. Och skillnaden man har sett vid testerna är att det tar runt nio minuter att evakuera personalen med vår lösning, jämfört med 40 minuter vid användning av vanliga medel, som till exempel signalhorn, berättar Anna. Samtidigt som etableringen på svensk mark har börjat växa sig stark är tanken att på sikt vidga vyerna utanför landets gränser och att ta sig in på andra marknader. – Tittar vi på andra länder i Norden som vi ska in i har vi förstagångsprojekt i Norge, Danmark och Finland. Sedan börjar vi titta mer och mer på industriföretag, och där har vi i år tagit in två kunder, säger Anna. Större produktionsvolymer Brinja utför i dagsläget slutmonteringen av sina enheter på egen hand in-house i Göteborg, och får hjälp av leverantörer att sourca komponenter och delar. När antalet enheter väl går från hundratal till tusental kan det dock bli aktuellt att använda sig av externa tjänster. Och det spelar ingen större roll om man hittar en partner i eller utanför Sverige. Men fram till dess är man inställda på att fortsätta tillverka på egen hand, som man lyfter fram som en vital del i den egna utvecklingsprocessen.
Axel Sjögren Holtz © Brinja
– Det viktigaste för oss är att hitta en långsiktig tillverkningspartner som förstår vilka vi är, var vi är nu och vart vi vill inom en viss tidsram, och som är lyhörd. Där fungerar bland annat vår tillverkningspartner för chassin som ett bra exempel, det är lätt att ha en dialog, de förstår vår kompetens och bistår med sin egen kompetens i hela processen, säger Axel Sjögren Holtz, teknikchef på Brinja, till Evertiq. Ett önskemål är att tillverkningspartnerns tjänsteutbud i största möjliga mån ska vara heltäckande. – Det vi skulle eftersöka är någon som erbjuder en komplett lösning som täcker in både produktion och elektronik och som samtidigt erbjuder komponenthantering och logistik. Vi ser även ett stort värde över tid i processvinster, till exempel att det finns upparbetade rutiner och samarbeten mellan elektroniktillverkare och en leverantör av mönsterkort, säger Axel. Företaget har lagt ner mycket tid på att säkra upp kritiska komponenter för den närliggande produktionen. Kanske lite för mycket tid, om man frågar Axel själv. Ovissheten rörande långa ledtider har gjort att sökandet efter en tillverkningspartner för större volymer har spetsats till en aning. – Det är en sak som vi tittar noga efter hos en partner nu när vi vill skala upp till nästa steg. En som kan ge rekommendationerna och ge råd om hur man arbeta sig runt och skapa rutiner som förebygger olika typer av hinder, säger Axel. – Hittar vi den partnern har vi mindre huvudvärk, avslutar Anna. Fjolårets investeringsrunda har skapat en stor tillväxt under det gångna året. I dagsläget är Brinja ute och pitchar företaget under hösten för att landa ytterligare en runda. Pengarna är tänkta att användas för både expandering av närvaron och att kunna ta upp produktionen till större volymer. – Vi siktar på en investeringsrunda som är större än den föregående på tio miljoner, och pengarna ska gå till att expandera i Norden, till exempel till nyanställningar och utvecklingsrelaterade kostnader. Vi vill kunna hantera fler kunder och förfina våra produkter, avslutar Anna Rundgren.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-1
Annons
Annons