© Bosch
Komponenter |
Bosch vill säkra Europas leverantörskedja för halvledare
I ett nytt projekt under namnet ”Transform” siktar Bosch på att bygga upp en motståndskraftig europeisk försörjningskedja för allt från kiselplattor och andra basmaterial ända upp till färdiga krafthalvledare baserade på kiselkarbid.
Många av dagens hetaste fokusområden har ofta två saker gemensamt; förbättra energieffektiviteten och därmed skydda miljön. Bland dessa fokusområden hittar vi elektromobilitet, förnybar energi och edge och cloud computing. Och om vi ska lyssna på experterna så är dessa överens om att halvledare av kiselkarbid är de som bidra med den mest effektiva användningen.
Under ledning av Bosch kommer ett konsortium av 34 företag, universitet och forskningsinstitutioner från sju europeiska länder tillsammans arbeta mot målet att: ”säkra en ledande roll för Europa inom ny teknologi baserad på kiselkarbid”.
Det offentligt finansierade projektet är planerat att pågå fram till 2024 och fokuserar på fem användningsområden inom fordons-, industri-, förnybar energi- och jordbrukssektorerna.
En prognos från marknadsundersöknings- och konsultföretaget Yole pekar på att mellan nu och 2025 kommer SiC-marknaden som helhet att växa i genomsnitt med 30 procent per år till över 2,5 miljarder dollar. Transform-projektet kommer därför också att omfatta utveckling av ny SiC-teknologi tillsammans med nödvändiga produktionsprocesser och metoder. Dessutom kommer man att sträva efter att säkerställa tillgången på maskiner och utrustning för produktion av denna teknik av europeiska leverantörer, allt från kiselplattor till färdiga kraftelektronikapplikationer.
Projekt har en total budget på mer än 89 miljoner euro och finansieras av Europeiska unionen såväl som nationella organ. Bland de företag som deltar hittar vi, förutom Bosch, bland andra Aixtron, Danfoss, EV Group, Premo, Saint-Gobain, Semikron, Soitec, STMicroelectronics och Valeo-Siemens Automotive.