Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nexperia (i illustrativt syfte)
Komponenter |

Den svenska halvledarindustrin – finns den ens?

Nej, inte om man ska lyssna på röster utanför elektronikindustrin, den finns i Asien. Men även individer inom elektronikindustrin blir nog förvånade när de faktiskt får höra hur pass stor del som utgörs av halvledarspelare.

I vårt avlånga land finns det – utan tvekan – spetskompetens att hämta för den globala halvledarindustrin. Och denna expertis går att hitta både inom akademin och näringslivet. I norr hittar vi expertis på mikro- och nanoelektronik, i Stockholm finns kunskap om extremt effektsnål elektronik, i Linköping kan man sitt om avancerade material, nere i Göteborg har man koll på ASICs och i Lund hittar vi expertis på integrerade kretsar. 

Utöver detta finns det även en hel del företag, som sysslar med allt från forskning och utveckling till tillverkning. 

Magnus Svensson, Programchef för Smartare Elektroniksystem, som har kartlagt svensk halvledarexpertis, hela vägen från akademin, utveckling och tillverkning säger i ett samtal att en av de saker som faktiskt genuint var förvånande under kartläggningen var den faktiska mängden bolag som man hittade. 

– De är små, många är startuper och forskningsfokuserade bolaget. Självklart har vi några större, men i allmänhet är de mindre bolag. Men själva antalet bolag som vi hittade under processen, 83 stycken, måste jag säga var förvånande. 

På frågan om det finns något bland dessa bolag som är unikt för Sverige så var svaret ganska glasklart. 

– De här bolagen som sysslar med material för kraftelektronik, dessa skulle jag vilja påstå är i världsklass. Och det är även något jag har hört flera gånger utifrån. När man är på europeiska konferenser är det ibland som dessa svenska materialbolag nämns. 

I den senaste kartläggningen av industrin, framtagen av Bisnode på beställning av Smartare elektroniksystem, går det att läsa att elektronikindustrin omsatte 172 miljarder kronor och sysselsatte 58,000 personer år 2017. Det är alltså bara att konstatera att industrin är en viktig kugge och viktigare blir den. Men hur stor del av den svenska elektronikindustrin utgörs av bolag som sysslar på något vis sysslar med halvledare? Enligt Magnus så står bolag som sysslar med halvledarteknik för ungefär 6 miljarder kronor av den kakan. Om man även skulle räkna med de stora OEM:arna och deras delar som sysslar med halvledare så ökar denna del avsevärt. 

EU ligger just nu i startgroparna för vad som målas upp som en ”jättesatsning” på närproducerade halvledare, men Sverige har valt att stå utanför denna satsning och det finns alltid en risk, precis som Magnus säger, att detta kommer att utvecklas till en diskussionsklubb som bildar framtidens bolag. Om svenska bolag hålls utanför detta teknikbyte som syftar till att jobba fram framtidens produkter kan det bli väldigt allvarligt. 


 

Magnus Svensson kommer under Evertiq Expo Lund att prata mer om Sveriges halvledarkluster och starka forskningsmiljöer. För mer information och anmälan följ denna länk.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2023-12-06 20:46 V22.0.14-2